Skip to main content

Μπορεί η εκλογή Τραμπ να σημάνει την «ημέρα ανεξαρτησίας» της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ;

Πώς αποτιμούν Έλληνες αναλυτές και πολιτικοί την αλλαγή σελίδας - Ακλόνητες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ως ευκαιρία για τη γεωστρατηγική ενηλικίωση της Ευρώπης και την απεξάρτηση από την αμερικανική πολιτική βλέπουν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ Έλληνες αναλυτές και πολιτικοί που μίλησαν στη «Ν», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε και τα δείγματα γραφής του νέου προέδρου.

Συγχρόνως επισημαίνουν ότι η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες είναι εδραιωμένες.

Τρεις βεβαιότητες

Άγγελος Μ. Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Ν.Δ.

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Τραμπ του 2025 θα είναι ριζικά διαφορετικός από ό,τι είχαμε δει στην προηγούμενη θητεία του.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες βεβαιότητες που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή μας. Η πρώτη από αυτές αφορά την επιστροφή στον οικονομικό προστατευτισμό. Επομένως το πρώτο που αναμένουμε είναι να επιβάλει δασμούς.

Η δεύτερη βεβαιότητα αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Θα ενισχύσει σημαντικά τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Η τρίτη βεβαιότητα αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλλον το σημερινό μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας θα αποτελέσει και το σημείο εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών.

Γ. Στουρνάρας: Αρνητικές οι συνέπειες από την εκλογή Τράμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία

Βιάζεται η Άγκυρα

Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Ν.Δ.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αποτελεί μια ευκαιρία για τη γεωστρατηγική ενηλικίωση της Ευρώπης.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν πιο ισχυρές από ποτέ και η ελληνική πλευρά, όπως και κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ, προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Όσοι στην Άγκυρα βιάζονται να πανηγυρίσουν την επιστροφή Τραμπ, ως επιβράβευση του τουρκικού αναθεωρητισμού, καλά θα κάνουν να μη βιάζονται και να θυμούνται ότι ήταν ο πρόεδρος Τραμπ που εκδίωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και ήταν η δική του προεδρία που ξεκίνησε τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης.

Δίαυλοι με όλους

Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Ν.Δ., επίκουρος καθηγητής στο HAU

Η εκλογή του κ. Τραμπ δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες είναι γερά θεμελιωμένες σε κοινές αξίες, σε κοινά συμφέροντα και σε κοινές γεωπολιτικές προτεραιότητες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλωστε, διατηρεί σταθερά διαύλους επικοινωνίας με όλο το πολιτικό φάσμα στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός συναντά τακτικά τον Μάικ Πομπέο. Η πρόσκληση που ο ίδιος έλαβε για το Κογκρέσο ήταν διακομματική.

Ακόμα και όλα τα φιλελληνικά νομοθετήματα που πέρασαν στο Κογκρέσο είχαν διακομματική υπογραφή από τους κ.κ. Μενέντεζ και Ρούμπιο.

Επομένως, οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν από το αποτέλεσμα.

Συντηρητική στροφή

Ρένα Δούρου, τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τρεις πρώτες παρατηρήσεις για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτον, αποδεικνύει, έμπρακτα, όχι απλά την επιστροφή του τραμπισμού, αλλά το γεγονός ότι αυτός έχει πλέον ριζώσει για τα καλά στην αμερικανική κοινωνία.

Μια εξέλιξη που σε συνδυασμό με την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο Σώματα, προοιωνίζεται σοβαρές αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ προς συντηρητική κατεύθυνση.

Δεύτερον, «υποχρεώνει» τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν στην αυτονόμηση της Ε.Ε. από την Ουάσιγκτον.

Τρίτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βάλει τέλος στο επικίνδυνο δόγμα του δεδομένου συμμάχου.

Αρνητικό στίγμα

Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ

Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ωστόσο το αρνητικό στίγμα είναι ευκρινές.

Προφανώς, η εκλογή Τραμπ πρόκειται να αποκωδικοποιηθεί μέσα από τις ενέργειες της νέας πολιτικής ηγεσίας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Αφενός μεν στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και το κατά πόσον θα γίνει σεβαστή η ακεραιότητα των θεσμικών αντίβαρων, αφετέρου δε στο πεδίο της οικονομίας, εκεί όπου το μοντέλο Τραμπ καλείται να συνδυάσει το άκρατο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της μηδενικής ρύθμισης στην εσωτερική αγορά με μια σκληρή προστατευτική δασμολογική πολιτική.

Οικονομικοί οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο της επανεκλογής

Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο (στην εκπομπή
Rush Hour του Naftemporiki TV)

Το φαινόμενο Τραμπ υποτιμήθηκε και οι λόγοι για αυτή την υποτίμηση οφείλονται σε κάποια βασικά ζητήματα.

Αρχικά, ότι οι πολίτες «είναι επιφυλακτικοί να δηλώσουν την προτίμησή τους προεκλογικά σε έρευνες κοινής γνώμης για τον Τραμπ».

Δεύτερον, ότι «υπάρχει μια προϊδέαση που επηρεάζει την ανάλυση και τα projections του αποτελέσματος».

Το φαινόμενο Τραμπ είναι διακριτό διότι έχουμε σε αρκετές πολιτείες οικονομικά μεγέθη που δημιουργούν προβλήματα, όπως η αποβιομηχανοποιημένη Πενσιλβάνια, τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και ο «οικο-σκεπτικισμός», η διαμαρτυρία και δυσφορία απέναντι στον επιμερισμό του κόστους και των βαρών της ενεργειακής μετάβασης.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα ψηφοδέλτιο αρκετά προκλητικό, και με έναν υποψήφιο αντιπρόεδρο «κλωνοποίηση του Τραμπ».

Η Χάρις ηττήθηκε διότι δεν υπήρχε στίγμα και το είδος του γκλάμουρ και του Χόλιγουντ δεν έπεισε τους ψηφοφόρους.