Skip to main content

Τα σχέδια και οι εξουσίες χωρίς όρια του προέδρου Τραμπ

REUTERS/Jonathan Drake

Η προεδρία Τραμπ θα είναι πιο επιθετική, πιο οργανωμένη, πιο αποφασιστική και αποτελεσματική, στην εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματος «Project 2025»

Ένα ιστορικό κεφάλαιο με άγνωστες προεκτάσεις, τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, ανοίγει με την θριαμβευτική εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Στη νέα θητεία του στην αμερικανική προεδρία δεν υπάρχουν άλλωστε πραγματικά όρια στην εξουσία του, καθώς ο Τραμπ θα ελέγχει το Κογκρέσο, αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο, που του είχε χορηγήσει στο παρελθόν πλήρη ασυλία.

«Η προεδρία Τραμπ θα είναι πιο επιθετική, πιο οργανωμένη, πιο αποφασιστική και αποτελεσματική, στην εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματος «Project 2025», που εκπονήθηκε από το υπερ-συντηρητικό ινστιτούτο Heritage,  τονίζουν στην «Ναυτεμπορική», διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε από το Project 2025, εξακολουθεί να παραμένει ένα βασικό σημείο συζήτησης.  «Πρόκειται για μια πολιτική «λίστα επιθυμιών» 900 σελίδων για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, μια πρόταση που θα διεύρυνε την προεδρική εξουσία και θα επέβαλλε ένα υπερσυντηρητικό κοινωνικό όραμα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Το «Project 2025»

Στην ομάδα που εκπόνησε το «Project 2025», μετείχαν αρκετοί πρώην  σύμβουλοι του Τραμπ και περισσότερες από 100 συντηρητικές οργανώσεις», όπως ανέφερε το Heritage Foundation.  «Το κείμενο καθορίζει τέσσερις κύριους στόχους πολιτικής: αποκατάσταση της οικογένειας ως το επίκεντρο της αμερικανικής ζωής, αναδιάρθρωση του κράτους, υπεράσπιση της κυριαρχίας και των συνόρων του έθνους και εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων  που έχει δώσει ο Θεός στους ανθρώπους για  να ζουν ελεύθερα».

Το Heritage Foundation είναι ένα από τα πιο εξέχοντα συντηρητικά  think tank της Ουάσιγκτον. Παρήγαγε για πρώτη φορά σχέδια πολιτικής για τις μελλοντικές ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις το 1981, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη θητεία του Τραμπ, στον  Λευκό Οίκο, το ίδρυμα καυχιόταν ότι είχε υιοθετήσει σχεδόν τα δύο τρίτα των προτάσεών του.

Το δικαίωμα στην άμβλωση

Στο «Project 2025», προβλέπεται ακόμη ότι οι πολιτείες θα έχουν απόλυτη διακριτική ευχέρεια για τη ρύθμιση του θέματος των αμβλώσεων, ταχεία εγκατάσταση πιστών σε κάθε καίρια θέση του κρατικού μηχανισμού, η χρήση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δίωξη πολιτικών και προσωπικών εχθρών και η χρήση του στρατού για την καταστολή πιθανών διαδηλώσεων.

Αναφορικά πάντως με το δικαίωμα στην άμβλωση, ο Τραμπ εξόργισε πρόσφατα τους θρησκευόμενους συντηρητικούς  οπαδούς του ,λέγοντας ότι δεν ήθελε να εφαρμόσει μια πανεθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο Τραμπ μίλησε επίσης για εξαιρέσεις που θα πρέπει να είναι δυνατές (αιμομιξία, βιασμός…) και επέκρινε τους εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες στη Φλόριντα.

Απέλαση μεταναστών

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μια σειρά δραστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Για παράδειγμα: την η απέλαση έως και οκτώ εκατομμυρίων αλλοδαπών εργαζομένων, χωρίς άδεια παραμονής. «Κάτι τέτοιο πάντως θα μείωνε την απασχόληση στις ΗΠΑ πάνω από 5% και θα αντιπροσώπευε ένα πραγματικό σοκ προσφοράς για την οικονομία», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. «Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς αυτό από μόνο του θα οδηγούσε σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας και σε εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας», προσθέτουν. Για πάνω από το 80% των υποστηρικτών του Τραμπ πάντως, η μετανάστευση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, δεύτερο μετά την οικονομική κατάσταση. Ως εκ τούτου, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ ανέβασε πολύ τη ρητορική του όσον αφορά τη μετανάστευση. Με τη δεύτερη θητεία στην προεδρία θα ξεκινήσει «η μεγαλύτερη μαζική απέλαση στην αμερικανική ιστορία», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Κλίμα και ενέργεια

Ο Τραμπ θεωρείται υπέρμαχος των ορυκτών καυσίμων και υποστηρίζει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τα μέτρα προστασίας του κλίματος που έλαβε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα ,ανατράπηκαν μάλιστα στη διάρκεια της προεδρίας του, το 2016-2020. Ο Τραμπ είχε ήδη ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θέλει να ανατρέψει το πακέτο προστασίας του κλίματος που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ καυχιόταν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι θα μεσολαβήσει για να επιτευχθεί  ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εντός 24 ωρών. Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι ο Τραμπ θα τους εκβιάσει για να υπογράψουν μια συμφωνία που θα ήταν καλή για τον πρόεδρο Πούτιν και κακή για το Κίεβο.

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο επέκριναν επανειλημμένα τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν  μάλιστα ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Ο Τραμπ θεωρεί επίσης το ΝΑΤΟ «παρωχημένο» και επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Συμμαχίας πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, σε ποσοστό πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Απείλησε μάλιστα με απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη, αν και δεν είναι σαφές εάν θα έφτανε πραγματικά τόσο μακριά ως πρόεδρος.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το Πεκίνο, κυρίως μέσω της επιβολής δασμών 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Αμερική. Η θέση του για την Ταϊβάν είναι ασαφής, με κάποιους παρατηρητές να φοβούνται ότι θα μπορούσε να κάνει «συμφωνίες» με τον κινέζο ομόλογό του  Σι Τζιπίνγκ  ή και να αποσύρει τις αμερικανικές  δυνάμεις από το νησί.

Μέση Ανατολή

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι θα επιτύχει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκαλύπτει όμως πώς θα το πετύχει. Το ερώτημα είναι αν ως πρόεδρος ο Τραμπ θα υποστηρίξει τη σκληρή γραμμή της ισραηλινής κυβέρνησης  Μπενιαμίν Νεταμιάχου- έναντι των Παλαιστινίων και του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας λέγεται ότι  είχε συμβουλεύσει τον Νετανιάχου ακόμη και να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Τραμπ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό al-Arabiya ότι θα προσπαθήσει να φέρει το Ιράν στις «Συμφωνίες του Αβραάμ»,με τις οποίες επιχείρησε το 2020 να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ.