Από τα πιο ευνοημένα κράτη της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, είναι το Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο, ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο για την εκλογική του νίκη, με ορισμένους να τη χαιρετίζουν ως νίκη για τη χώρα τους.
Το συναίσθημα αντανακλά το ιστορικό της ισχυρής υποστήριξης του κ. Τραμπ προς το Ισραήλ, ακόμη και όταν αυτό σήμαινε την αντιστροφή δεκαετιών αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.
Ακολουθεί μια ματιά στις πολιτικές του κ. Τραμπ για το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως πρόεδρος.
Οι συμφωνίες του Αβραάμ
Υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, ο αριθμός των αραβικών κρατών που είχαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ αυξήθηκε από δύο σε έξι. Νέες συμφωνίες με το Μαρόκο, το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεύρυναν έναν κατάλογο που για δεκαετίες περιελάμβανε μόνο την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Η πιο εξέχουσα από αυτές τις συμφωνίες ήταν η Συμφωνία του Αβραάμ το 2020, η οποία έβαλε στο κάδρο το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και οι δύο μοναρχίες του Περσικού Κόλπου επιθυμούσαν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους με τη Δύση έναντι του γείτονα και μακροχρόνιου αντιπάλου τους στον βορρά, του Ιράν.
Ξεχωριστές συμφωνίες με το Μαρόκο και το Σουδάν έγιναν εβδομάδες μετά την επίτευξη των Συμφωνιών του Αβραάμ.
«Εγκάρδια» επικοινωνία Νετανιάχου – Τραμπ: Συζήτησαν την ιρανική απειλή
Η Ιερουσαλήμ
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ ανέτρεψε δεκαετίες συνετής διπλωματίας, όταν το 2017 αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην πόλη. Η πρεσβεία μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον επόμενο χρόνο.
Το Ισραήλ ανακήρυξε τη Δυτική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του το 1949, όταν η πόλη διαιρέθηκε και η Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι Άραβες κάτοικοί της διοικούνταν από τη γειτονική Ιορδανία. Αλλά θέση των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών ήταν ότι το καθεστώς της πόλης θα έπρεπε να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίοι ήθελαν εδώ και καιρό η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Το ζήτημα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ έγινε πιο περίπλοκο όταν το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967 και στη συνέχεια την προσάρτησε. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.
Το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαιτούσε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ το 1995, αλλά οι αμερικανικές κυβερνήσεις ανέβαλαν την εφαρμογή του νόμου λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Τα Υψίπεδα του Γκολάν και του…Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την εξουσία του Ισραήλ επί των- επί μακρόν- διαφιλονικούμενων Υψιπέδων του Γκολάν.
Το 2019, ο Ντ. Τραμπ υπέγραψε προεδρική διακήρυξη με την οποία το έδαφός τους ανακηρύχθηκε τμήμα του Ισραήλ. Η κίνηση αυτή, ήταν επίσης μια αντιστροφή της μακροχρόνιας πολιτικής των ΗΠΑ για τα Υψίπεδα, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Μέσης Ανατολής το 1967 και στη συνέχεια τα προσάρτησε.
Η προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν αναγνωρίστηκε. Η απόφαση που είχε κυρίως συμβολική βαρύτητα, επικρίθηκε διεθνώς.
Ο πληθυσμός των Υψιπέδων του Γκολάν μοιράζεται σχεδόν ισομερώς μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων που ζούσαν εκεί πριν από το 1967.
Προς τιμήν του Τραμπ, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδίασε έναν νέο οικισμό στην περιοχή που φέρει πλέον το όνομά του: Trump Heights.
Η δίωξη της UNRWA
Η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε το 2018 όλη την αμερικανική χρηματοδότηση προς την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει βοήθεια υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA.
Το προηγούμενο έτος, οι ΗΠΑ είχαν συνεισφέρει στην υπηρεσία περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια.
Η απόφαση καταγγέλθηκε ευρέως από τους παγκόσμιους ηγέτες. Χαρακτηρίστηκε τότε ως πολιτική τακτική για να πιεστούν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες να παραιτηθούν από τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου για το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στις περιουσίες που αφαιρέθηκαν από τους προγόνους τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Η UNRWA έχει βρεθεί στο στόχαστρο, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA συνδέονταν με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς – ένας ισχυρισμός που ώθησε πολλές χώρες να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Κνεσέτ ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη λειτουργία της υπηρεσίας στο Ισραήλ.
naftemporiki.gr
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.