Skip to main content

«Άκαπνοι» και «ξυπόλητοι» στο Ρωσο-ουκρανικό σφαγείο

(KCNA / REUTERS)

Τι πιστεύουν και τι θα ζήσουν οι Βορειοκορεάτες έφηβοι στρατιώτες που στέλνει ο Κιμ στον Πούτιν

 Δήλωσε ότι «η καρδιά του πόνεσε». Ο Choi Jung-hoon, πρώην ανθυπολοχαγός του βορειοκορεατικού στρατού που τώρα ηγείται ομάδας ακτιβιστών στη Σεούλ, μόλις είχε δει βίντεο που κυκλοφόρησε από την Ουκρανία. Βορειοκορεάτες στρατιώτες παρατάσσονταν για να παραλάβουν ρωσικές στρατιωτικές στολές και εξοπλισμό.

Οι επόμενες εβδομάδες, θα δείξουν αν οι περίπου 10.000 έφηβοι και νεαροί Βορειοκορεάτες, που εστάλησαν στο Ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, είναι κάτι περισσότερο από κακώς προετοιμασμένοι, άβουλοι μισθοφόροι που ο Κιμ προσέφερε στον Πούτιν για να ενισχύσει το καθεστώς του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ρωσία τους εκπαίδευσε στη χρήση πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και «σε βασικές επιχειρήσεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης χαρακωμάτων, υποδεικνύοντας ότι έχουν πλήρη πρόθεση να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις σε επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου».

Ως εκ τούτου, πολλοί φοβούνται ότι είναι απλώς «κρέας για κανόνια», προορισμένο για επαναπατρισμό σε σακούλες με πτώματα.

Επίσης είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το αν και πώς η ρωσο-βορειοκορεατική «συμμαχία αίματος» θα αλλάξει τη δυναμική της σύγκρουσης.

Ούτε ένας δεν έχει ξαναβρεθεί στο πεδίο της μάχης

Ούτε ένας από τους νεαρούς άνδρες που καλούνται να πολεμήσουν σε άγνωστο έδαφος, με νέα όπλα και με στολές που φέρουν τη σημαία μιας χώρας για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ σε πεδίο μάχης

Βορειοκορεάτες πιλότοι πέταξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ενώ η χώρα παρείχε στρατιωτικούς συμβούλους και προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973, καθώς και στρατιωτική βοήθεια στη Συρία.

Αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει πολεμήσει σε μεγάλο πόλεμο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν η τριετής σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου κατέληξε σε μια δυσάρεστη εκεχειρία, αλλά όχι σε συνθήκη ειρήνης.

Ευάλωτοι σε ασθένειες και υποσιτισμένοι

Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν περίπου 500 αξιωματικούς και μικρό αριθμό στρατηγών, καθώς και μέλη του Σώματος «Καταιγίδας», επίλεκτα στρατεύματα που είναι καλύτερα εκπαιδευμένα – και τρέφονται επίσης καλύτερα – από τους περισσότερους συντρόφους τους, οι οποίοι είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και ευάλωτοι σε ασθένειες και υποσιτισμό.

Το 2017, ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης που αυτομόλησε – επιβιώνοντας μετά βίας από πολλαπλά τραύματα πυροβολισμών – διαπιστώθηκε από τους Νοτιοκορεάτες γιατρούς που τον έσωσαν- ότι είχε ένα εντερικό σκουλήκι 27 εκατοστών και πλήθος άλλων παρασίτων στον οργανισμό του. Το περιεχόμενο του στομάχου του αντανακλούσε την κακή διατροφή του – με φτηνότερο καλαμπόκι αντί για ρύζι – αν και ήταν ένας επιλοχίας του επίλεκτου σώματος της συνοριοφυλακή.

Νοτιοκορεάτες ερευνητές το 2015 ανέφεραν αυξημένα ποσοστά χρόνιας ηπατίτιδας Β και C, φυματίωσης και παρασίτων μεταξύ των Βορειοκορεατών αποστατών.

 Όσα ελπίζουν

Εφόσον επιβιώσουν, οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το χρόνο τους στο ουκρανικό μέτωπο, σύμφωνα με πρώην στρατιώτες της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι λένε ότι πολλοί θα δουν την εκστρατεία τους ως πηγή υπερηφάνειας. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να κερδίσουν επιπλέον χρήματα και, ίσως, να εξασφαλίσουν καλύτερη μεταχείριση για τις οικογένειές τους, οι οποίες, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν μετακινηθεί μαζικά σε άγνωστες τοποθεσίες για να παραμείνει μυστική η αποστολή.

«Είναι πολύ νέοι και δεν πρόκειται να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει η αποστολή τους στην Ρωσία», δήλωσε ο Lee Woong-gil, πρώην μέλος του Σώματος της Καταιγίδας, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότια Κορέα το 2007.

«Απλώς θα θεωρήσουν ότι είναι τιμή τους να επιλεγούν ανάμεσα από τους πολλούς Βορειοκορεάτες στρατιώτες. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι απίθανο να επιστρέψουν ζωντανοί στην πατρίδα τους».

Το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους απευθείας στο καθεστώς

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους θα πάει απευθείας στο καθεστώς – ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα που φημολογείται ότι αποτελούν μέρος της συμφωνίας που πέτυχε ο Κιμ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση και τον αριθμό των εμπλεκόμενων βορειοκορεατικών στρατευμάτων, η συμφωνία αμοιβαίας άμυνας τους θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μεταφορά εξελιγμένης ρωσικής τεχνολογίας όπλων με αντάλλαγμα βορειοκορεατικά πυρομαχικά, πυραύλους και προσωπικό.

Νεκροί; Ποιος ξέρει…

Οι αναφορές για νεκρούς και τραυματισμένους στρατιώτες θα είχαν μικρό αντίκτυπο στον βορειοκορεατικό στρατό – τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν τον περασμένο μήνα ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν ή να επιστρέψουν στον στρατό μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά οι σημαντικές απώλειες θα αποτελούσαν πλήγμα για τον Κιμ. Αυτό, μόνο αν η είδηση περνούσε ποτέ από την αυστηρά ελεγχόμενη μηχανή προπαγάνδας της χώρας…

naftemporiki.gr