Skip to main content

Γκρόβερ Κλίβελαντ: Ποιος ήταν ο «πρώτος Τραμπ» της αμερικανικής Ιστορίας

Ο Κλίβελαντ θεωρείτο η «επιτομή της ευθύνης και της σταθερότητας»

Με την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο δεύτερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που κέρδισε δύο μη συναπτές θητείες.

Ο πρώτος ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 22ος Πρόεδρος νικώντας στις αμερικανικές εκλογές του 1884 και ως 24ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας στην αναμέτρηση του 1892.

Κάπου εκεί ίσως τελειώνουν και οι ομοιότητες: Ο Κλίβελαντ θεωρείτο η «επιτομή της ευθύνης και της σταθερότητας» αν και η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο δεν ήταν εύκολη καθώς κατηγορήθηκε από μία γυναίκα, ονόματι Μαρία Χάλπιν, ότι είχε αποκτήσει «νόθο παιδί» μαζί της.

Ο Κλίβελαντ κατάφερε να ξεπεράσει την καταιγίδα και ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ το 1884 και να εκφβωνήσει πανηγυρικά την ομιλία στην ορκωμοσία του, από όου και το στογμιότυπο.

Πηγή: Library of Congress

Βέτο και ψάρεμα

Εμεινε γνωστός ως ο πρόεδρος του βέτο. Άσκησε βέτο σε περισσότερα νομοσχέδια από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του αθροιστικά.

Έχασε την επανεκλογή του το 1888 απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Μπέντζαμιν Χάρισον, αλλά η αξία βρίσκεται στην εξήγηση που έδωσε: Όταν κάποιος τον ρώτησε, «γιατί χάσατε, κύριε Πρόεδρε», ο Κλίβελαντ απάντησε: «Γιατί ο Χάρισον πήρε περισσότερες ψήφους από εμένα».

Η απάντηση του Κλίβελαντ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν το 2020.

Πάντως η επανεκλογή του Κλίβελαντ δεν φαίνεται να ήταν προϊόν κάποιας εμμονής με την εξουσία.

«Ο Κλίβελαντ ήταν χαρούμενος εκτός πολιτικής», λέει ο Λούις Πικόνε (Louis Picone) καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο William Paterson.

Μαρτυρείται δε ότι ο Κλίβελαντ απολάμβανε να περνάει τον χρόνο του ψαρεύοντας.

«Άσε τα πάντα, όπως είναι»

Η σύζυγός του, Φράνσις, είχε όμως διαφορετική άποψη για την εξουσία.

Λέγεται, όπως μεταφέρει ο ίδιος ιστορικός, ότι την ημέρα που το ζεύγος εγκατέλειψε, ηττημένο, τον Λευκό Οίκο, το 1888, η Φράνσις είπε σε έναν από το υπηρετικό προσωπικό τα εξής: «Άσε τα πάντα όπως ακριβώς είναι. Γιατί σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα επιστρέψω».

Το σπάνιο προηγούμενο της περίπτωσης Κλίβελαντ δεν ειναι πάντως ο μόνος λόγος που καθιστά την επανεκλογή Τραμπ ιστορική.

Πηγή: Library of Congress