Skip to main content

Ahoo Daryaei: Το «ελάφι της θάλασσας» που έδειξε τη «γύμνια» του καθεστώτος στο Ιράν

X.com /Video screenshots

Ένα σύμβολο αντίστασης, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί

Τo ελάφι με τα μεγάλα μάτια και τα ψηλά πόδια, στέκει αγέρωχο στη στεριά, αλλά δεν κολυμπά. Η Ahoo Daryaei, ένα «ελάφι της θάλασσας», όπως μαρτυρά το όνομά της, δεν δίστασε να βουτήξει στα βαθιά, για να βγάλει στην επιφάνεια την υποκρισία και τον αυταρχισμό του καθεστώτος στο Ιράν.

Το βίντεο με την Ιρανή φοιτήτρια να μένει τα εσώρουχα και να περπατά στον αύλειο χώρο του Πανεπιστημίου Αζάντ της Τεχεράνης και κοντινούς δρόμους, σε μία γενναία διαμαρτυρία απέναντι στον «κώδικα ένδυσης», που έχει επιβάλει το χιτζάμπ ως υποχρεωτική στολή για τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους και κυρίως απέναντι στις βιαιότητες της αστυνομίας ηθών, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ένα δεύτερο βίντεο με μία ομάδα ανδρών να τη συλλαμβάνει και να την υποχρεώνει να μπει με τη βία σε ένα αυτοκίνητο έχει επίσης κυκλοφορήσει.  Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars επιβεβαίωσε το περιστατικό, μεταδίδοντας ότι η φοιτήτρια φορούσε «ακατάλληλα ρούχα», στη συνέχεια γδύθηκε και τελικά συνελήφθη. Tο IRNA «ξέχασε» να μεταδώσει την είδηση.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με τον Guardian πριν αποφασίσει να προβεί στη διαμαρτυρία της η νεαρή φοιτήτρια δέχθηκε επίθεση από μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, τα οποία της έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα μέσα στο πανεπιστήμιο.

Τώρα η τύχη της αγνοείται. Έχουν διαρρεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία ηθών και κρατείται είτε σε ψυχιατρείο είτε στη φυλακή.

Η υπόθεση ξυπνά μνήμες από την προ διετίας δολοφονία της Μάχσα Αμινί και έχει προκαλέσει ένα κύμα οργής κατά του ιρανικού καθεστώτος και συμπαράστασης προς τη φοιτήτρια, που βγάζοντας τα ρούχα της έδειξε τη «γύμνια» του αυταρχισμού και του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Η Ahoo Daryaei είναι μία από τις εκατοντάδες Ιρανές γυναίκες που κληρονόμησαν το θάρρος της Μάχσα Αμινί.

Σύμβολο αντίστασης

Η φωτογραφία της κοπέλας να κάθεται – ατάραχη – στην αυλή του πανεπιστημίου, εξελίσσεται σε μία εμβληματική εικόνα, που λέει πολλά για τη σύγχρονη ιστορία του Ιράν – μίας χώρας όπου έως και το 1979 οι γυναίκες ζούσαν, ντύνονταν, κυκλοφορούσαν όπως ακριβώς και στη Δύση.

Δεκάδες οι αναρτήσεις και τα βίντεο, αφιερωμένα στη γενναιότητά της.

Η Διεθνής Αμνηστία του Ιράν κάλεσε για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της Ιρανής φοιτήτριας. Ζήτησε επίσης την προστασία της από βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις όσο παραμένει υπό κράτηση και τόνισε ότι πρέπει να της δοθεί το δικαίωμα να επικοινωνήσει με δικηγόρο και με την οικογένειά της. Δεν περιμένει κανείς από την Τεχεράνη να ακούσει τέτοιες εκκλήσεις.