Καθώς η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ φτάνει στο τέλος της, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταλήγουν σε μια τελική εκτίμηση: Η Ρωσία θέλει πολύ να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Κίνα παραμένει αυστηρά ουδέτερη ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.
Αυτοί οι υπολογισμοί αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές τακτικές επιρροής που αναπτύσσουν Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ καθώς και σαφείς γεωπολιτικές πραγματικότητες, λένε στο Foreign Policy αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι δύο ηγέτες δεν έχουν τους ίδιους φόβους και τις ίδες προσδοκίες για τις αμερικανικές εκλογές.
Ενώ ο Τραμπ έχει δείξει μεγάλο σεβασμό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και με παραχωρήσεις από τον Ζελένσκι, ούτε ο Τραμπ ούτε η Χάρις έχουν χαράξει μια σαφή πολιτική απέναντι στην Κίνα εκτός από τη συνέχιση των εντάσεων και των δασμών που ήδη ισχύουν.
Η προσεχτική Κίνα
Ο Τραμπ έχει απειλήσει με ακόμη περισσότερους δασμούς, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο συγκρατημένος στο θέμα της Ταϊβάν από ό,τι η Χάρις. «Η Κίνα δεν βλέπει κανένα πλεονέκτημα στην υποστήριξη ή την υποτίμηση οποιουδήποτε προεδρικού υποψηφίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών στο FP. «Έτσι είναι λίγο πιο προσεκτικοί στο να ρισκάρουν».
Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια προσεκτική στρατηγική που επιδιώκει κυρίως να επηρεάσει τους υποψηφίους του Κογκρέσου που έχουν λάβει σκληρή στάση ενάντια στον στόχο του Πεκίνου να ελέγξει την Ταϊβάν. «Η Κίνα επιδιώκει να επηρεάσει τις “φυλές του Κογκρέσου” ανεξάρτητα από κομματικές σχέσεις», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τζεν Ίστερλι, διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA).
Το πλαστό βίντεο εκ…Ρωσίας
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, στοχεύει τις swing states προκειμένου να γείρει την ισορροπία υπέρ του Τραμπ. Την Παρασκευή, η CISA, το FBI και το Γραφείο του Διευθυντή της NSA ανακοίνωσαν ότι «Ρώσοι παράγοντες επιρροής κατασκεύασαν ένα πρόσφατο βίντεο που απεικόνιζε ψευδώς άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι από την Αϊτή και ψηφίζουν παράνομα σε πολλές κομητείες της Γεωργίας».
Η κοινή δήλωση υποστηρίζει επίσης ότι Ρώσοι πράκτορες «κατασκεύασαν ένα βίντεο που κατηγορούσε ψευδώς ένα άτομο που σχετίζεται με την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών ότι δωροδοκήθηκε.
Ποιες πολιτείες ενδιαφέρονται για την εξωτερική πολιτική
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν με κριτήρια που αφορούν την καθημερινότητά τους, τους φόβους και τις προσδοκίες για την οικονομία, το μεταναστευτικό ή δικαιώματα όπως η άμβλωση. Είναι λίγοι εκείνοι που επηρεάζονται από τη στάση των υποψηφίων προέδρων απέναντι στις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Περισσότερο ενδιαφέρονται για ποιος θα μπορούσε να είναι πιο «ισχυρός». πιο «επιβλητικός» στη διεθνή σκηνή, χωρίς να εξετάζουν συγκεκριμένες θέσεις.
Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες πολιτείες, όπου η εξωτερική πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο.
Στην Αριζόνα καταγράφεται, σύμφωνα με το FP, σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που θέλουν την Αμερική να μένει μακριά από καυτά μέτωπα, να μην ακολουθεί παρεμβατική εξωτερική πολιτική.
Στη Τζόρτζια, υπάρχει έντονη ανησυχία για την κινεζική επιρροή, ενώ καταγράφονται και φαινόμενα ξανοφοβίας. Πρόκειται για μία πολιτεία, στην οποία οι ασιατικής καταγωγής Αμερικανοί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2020.
Στο Γουινσκόνσιν, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση, θα ήθελαν επίσης να δουν μεγαλύτερη προστασία των αμερικανικών εταιρειών έναντι ξένων και ενδεχομένως πιο σκληρή εμπορική πολιτική έναντι της Κίνας.
Στην Πενσυλβάνια συζητείται πολύ έντονα ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων με καταγωγή από την Ανατολική Ευρώπη και κυρίως από την Πολωνία.