Skip to main content

Κέμι Μπάντενοχ: Η Νιγηρία, το Brexit και όλη η πορεία της πρώτης μαύρης γυναίκας επικεφαλής των Τόρις

REUTERS/Toby Melville/File Photo

Η Μπάντενοχ, που γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στη Νιγηρία και επέστρεψε στο ΗΒ 16 ετών, θέλει να επαναφέρει τους Τόρις στις αξίες του Συντηρητισμού - Όλη η πορεία και οι θέσεις της

Πολλοί πολιτικοί αρέσκονται να μιλούν για το «ταξίδι» τους. Αλλά το ταξίδι της Κέμι Μπάντενοχ είναι πιο μακρύ και «γεμάτο» από τα περισσότερα. Από το Γουίμπλεντον στη Νιγηρία και πίσω στο νότιο Λονδίνο, και από τη σοσιαλιστική εστία του Πανεπιστημίου του Σάσεξ έως τους Τόρις.

Η νέα επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος ελπίζει ότι ο τελικός της προορισμός θα είναι το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Αλλά ας δούμε πώς έφτασε μέχρι εδώ.

Από το Λονδίνο στη Νιγηρία και πάλι πίσω (μόνη)

Η Κέμι Μπάντενοχ γεννήθηκε στο καταπράσινο προάστιο του Λονδίνου, Γουίμπλεντον, από Νιγηριανούς γονείς. Πριν κλείσει τα δύο η οικογένειά της μετακόμισε στη Νιγηρία. Ήταν 16 ετών όταν επέστρεψε στο Λονδίνο. Ήταν μόνη και είχε μόνο 100 λίρες (περίπου 120 €) στην τσέπη της.

Οι γονείς της την είχαν στείλει στη Βρετανία, για να μπορέσει να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή, μακριά από το πολιτικό χάος της πατρίδας της και το στρατιωτικό καθεστώς. Μία φίλη της μητέρας της είχε αναλάβει να προσέχει ότι είναι καλά.

Η Μπάντενοχ σπούδασε στο Phoenix College και εργαζόταν παράλληλα στα McDonald’s. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε ότι «έγινε εργατική τάξη».  Συνέχισε με σπουδές Μηχανικής Συστημάτων Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο Master of Engineering (MEng) το 2003.

Τα επαγγελματικά βήματα

Εργάστηκε αρχικά στον τομέα της πληροφορικής ως μηχανικός λογισμικού στη Logica (αργότερα CGI Group) από το 2003 έως το 2006. Παράλληλα άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα νομικής  στο Birkbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από όπου έλαβε Bachelor of Laws το 2009.

Στη συνέχεια προσελήφθη ως αναλύτρια συστημάτων στη Royal Bank of Scotlant, για να ακολουθήσει μια καριέρα στις συμβουλευτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Εργάστηκε ως αναπληρώτρια διευθύντρια στην εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Coutts από το 2006 έως το 2013.

Η ένταξη στους Τόρις και η Θάτσερ

Εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα όταν ήταν 25 ετών και είχε ταχεία ανοδική πορεία. Έγινε μέλος του κοινοβουλίου το 2017.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την διόρισε υφυπουργό για τα Παιδιά και την Οικογένεια.  Στη συνέχεια, έγινε υπουργός Ισότητας το 2021. Η διάδοχος του Τζόνσον, Λιζ Τρας, τη διόρισε υπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για το διεθνές εμπόριο το 2022.

Δηλώνει υπερήφανη Συντηρητική και έχει ως πρότυπό της της, τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Έχει κατηγορήσει την Αριστερά για την καταστροφή της Νιγηρίας και είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που έγινε θαυμάστρια της Θάτσερ. Συμμερίζεται τις «αξίες της για αυτοδυναμία, προσωπική ευθύνη και ελεύθερες αγορές».

Όπως η Σιδηρά Κυρία, η Μπάντενοχ είναι ατρόμητη και μάχιμη. Πιστεύει ότι ο συντηρητισμός βρίσκεται σε κρίση και ότι το κόμμα της πρέπει να «επιστρέψει στη σωστή τροχιά», να ξαναβρει τις αξίες του. Για αυτήν, αυτό έγινε σαφές από την ήττα του κόμματος στις γενικές εκλογές τον Ιούλιο. Οι Συντηρητικοί πέρασαν από 365 έδρες και απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο σε μόλις 121.

Στους μήνες από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά την καταστροφική ήττα των Συντηρητικών, η Μπάντενοχ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Αυτή και ο Ρόμπερτ Τζένρικ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης στην κυβέρνηση του Σουνάκ, ο οποίος, όπως και ο Μπαντενόχ, είναι μέρος της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, ήταν οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Αν και μητέρα τριών παιδιών δήλωσε πρόσφατα ότι το επίδομα μητρότητας ήταν «υπερβολικό», πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Στο παρελθόν είχε προκαλέσει σάλο με τη δήλωσή της ότι το 5-10% των δημοσίων υπαλλήλων ήταν «τόσο κακοί, που θα έπρεπε να είναι στη φυλακή».

Πάντως πολλοί της αναγνωρίζουν πως είναι αυθόρμητη και αυθεντική και φαίνεται να δίνει μία νέα πνοή στο Συντηρητικό Κόμμα.

Το Brexit και η μετανάστευση

Υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit λέγοντας πως η Βρετανία μπορεί να σωθεί μόνο εάν βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και οι γονείς της ήταν μετανάστες στη Βρετανία (γιατροί στο επάγγελμα), δεν μασάει τα λόγια της όταν πρόκειται για το θέμα της μετανάστευσης. Πιστεύει ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θέλουν επειγόντως τον περιορισμό της μετανάστευσης και η ίδια το στηρίζει.

«Εάν εκλεγώ, θα αναπτύξω το πληρέστερο και πιο λεπτομερές σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης που έχει ποτέ προτείνει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα», έγραψε σε άρθρο του Σεπτεμβρίου για τη βρετανική καθημερινή εφημερίδα The Telegraph. Η Μπάντενοχ πιστεύει ότι οι άνθρωποι που έρχονται στη Βρετανία πρέπει να ενσωματωθούν και να υιοθετήσουν τις βρετανικές αξίες και έχει προτείνει την εφαρμογή μιας «στρατηγικής ένταξης».

«Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να εκμεταλλευτούν την ανοχή μας όσοι φτάνουν, μόνο για να υπονομεύσουμε τις ίδιες τις αξίες που μας επέτρεψαν να πετύχουμε», έγραψε στην Telegraph.

Όσοι επικρίνουν τον Badenoch πρέπει να είναι έτοιμοι για μάχη. «Αν μου επιτεθείς, θα ανταποδώσω», είπε σε συνέντευξή της στο Sky News στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας της, της ενστάλαξε την αίσθηση της «προσωπικής ευθύνης» και της έμαθε ότι δεν πρέπει κανείς να επηρεάζεται από το τι λένε οι άλλοι.