Skip to main content

Το Ιράν περιμένει τη νίκη του Τραμπ – Προετοιμάζεται για «εφιάλτη» και ετοιμάζει το νέο πυρηνικό δόγμα

Προπαγανδιστική αφίσα κατά του Τραμπ στην Τεχεράνη

Ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι το πυρηνικό δόγμα θα αλλάξει, εάν το Ιράν αισθανθεί υπαρξιακή απειλή

Η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της σε Λίβανο, Ιράκ, Υεμένη θα έχουν απέναντί τους οποιονδήποτε και εάν εκλεγεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο φοβούνται περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ και σύμφωνα με το Reuters πιστεύουν ότι αυτός είναι, που θα επιστρέψει θριαμβευτής στον Λευκό Οίκο.

Βασική ανησυχία του Ιράν είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ από τη θέση του πρόεδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του και να προχωρήσει σε στοχευμένες δολοφονίες αξιωματούχων. Ήταν εξάλλου εκείνος που είχε αποφασίσει την απόσυρση των ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και είχε υιοθετήσει μία πολιτική «μέγιστης πίεσης» προς το θεοκρατικό καθεστώς.

Ιρανοί, Άραβες και Δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters, εκτιμούν ότι ο Τραμπ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2017 έως το 2021, θα πολλαπλασιάσει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης – ειδικά στον πετρελαϊκό κλάδο – σε μία προσπάθεια να αναγκάσει τον Αλί Χαμενεΐ να αποδεχθεί μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα υπαγορευόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αναλυτές τονίζουν πως το Ιράν δεν έχει τη δυνατότητα επιρροής ούτε πίεσης που άλλοτε απολάμβανε στη Μέση Ανατολή, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί (είτε το ίδιο είτε οι πληρεξούσιοί του) από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό δεν αλλάζει ανεξάρτητα από το τι θα δείξει η κάλπη στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ωστόσο η στάση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων είναι πιο απρόβλεπτη και κατά συνέπεια θα μπορούσε να είναι και πιο σκληρή.

Τι θα κάνει ο Τραμπ

«Ο Τραμπ είτε θα θέσει πολύ σκληρούς όρους στο Ιράν είτε θα αφήσει το Ισραήλ να πραγματοποιεί στοχευμένα πλήγματα στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Υποστηρίζει πλήρως τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν», δήλωσε ο Αμπντελαζίζ αλ Σάγκερ, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου του Κόλπου, στο Reuters. «Θα είναι ονειρεμένη για τον Νετανιάχου, η ημέρα που ο Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο», σχολίασε.

Δεν συμμερίζονται πάντως όλοι αυτή την άποψη. Το Foreign Policy από την πλευρά του προειδοποιούσε πως είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που ίσως μετανιώσει μία επανεκλογή του Τραμπ, καθώς ο τελευταίος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να δώσει τέλος στους πολέμους σε Γάζα και Λίβανο. Είναι σαφές από τις δηλώσεις του στην προεκλογική εκστρατεία πως δεν θέλει να παραταθεί, ούτε να επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη είναι επίσης σαφές πως δεν αναγνωρίζει ως υψηλού ρίσκου ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Αξιωματούχους του Ιράν που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, τόνισε ότι η χώρα είναι «προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια». Πρόσθετε μάλιστα με νόημα ότι «επί δεκαετίες έχουμε βρει τρόπο να εξάγουμε το πετρέλαιό μας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο». Έτερος αξιωματούχος ωστόσο δεν δίστασε να σχολιάσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως μία εκλογή Τραμπ θα ήταν «εφιάλτης».

Το νέο δόγμα του Χαμενεΐ

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έχει ήδη δώσει εντολή για τα αντίποινα στο Ισραήλ. Το Axios.com από την πλευρά του μεταδίδει ότι μία ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ μπορεί να εξαπολυθεί από έδαφος του Ιράκ και να έρθει πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση το Ιράν ξέρει ότι χρειάζεται ένα νέο δόγμα ασφαλείας. Το άμεσο ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να ανακτήσει κάποιο μέσο αποτροπής. Μια επιλογή θα ήταν να προσπαθήσει να ξαναχτίσει τις πολιτοφυλακές της. Αλλά αυτό θα σήμαινε διπλασιασμό της προσπάθειας για μια αποτυχημένη στρατηγική. Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να ενισχύσει τις δικές του στρατιωτικές δυνατότητες. Και αυτό ωστόσο απαιτεί χρόνο και χρήμα. Το Ιράν έχει τεράστια ελλείμματα εδώ και χρόνια τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε εκπαιδευμένους πιλότους.

Αυτό του αφήνει μια τρίτη επιλογή, η οποία κερδίζει γρήγορα υποστήριξη στο Ιράν: μία πυρηνική βόμβα. Το Ιράν χρειάζεται μόνο μερικές εβδομάδες για να εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για μια βόμβα (αν και θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να κατασκευάσει μια κεφαλή και να την τοποθετήσει σε έναν πύραυλο).

Ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στον φιλο-ιρανικό σταθμό Al-Mayadeen την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη πιθανότατα θα αυξήσει τη γκάμα των βαλλιστικών πυραύλων της, ενώ προειδοποίησε ότι «το πυρηνικό δόγμα» της Τεχεράνης θα αλλάξει, εάν η χώρα αισθανθεί ότι θα αντιμετωπίσει «υπαρξιακή απειλή».