Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου θα κριθεί στο νήμα. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ίσως με μεγαλύτερη αγωνία και από τους Αμερικανούς το τι θα βγάλει η κάλπη. Και κάποιοι ηγέτες έχουν σαφή προτίμηση. Μεταξύ αυτών και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Εάν η ψηφοφορία περιοριζόταν στους Ισραηλινούς, ο Τραμπ θα μπορούσε να αρχίσει να γράφει την εναρκτήρια ομιλία του», σχολιάζει το Foreign Policy, αναφερόμενο στη σαφή επιθυμία του Νετανιάχου να δει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να περνάει και πάλι το κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Το Ισραήλ αγαπά τον Τραμπ και ο Νο. 1 υποστηρικτής του Τραμπ είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Ωστόσο, το ιστορικό του Τραμπ, η εύθραυστη προσωπικότητά του και οι δημόσιες παρατηρήσεις του για το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ελάχιστα δικαιολογούν τον ενθουσιασμό, σημειώνει το FP.
Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο το έχει καταστήσει περισσότερο εξαρτημένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Το Ισραήλ χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Παρόλα αυτά «ο Νετανιάχου φαίνεται πρόθυμος να υποστηρίξει έναν υποψήφιο, του οποίου τα ένστικτα πολιτικής έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Ισραήλ», σχολιάζει στην ανάλυσή του το FP.
Οι σχέσεις Νετανιάχου – Ρεπουμπλικάνων
Ο Νετανιάχου πάντα ένιωθε πιο κοντά στους Ρεπουμπλικάνους από ό,τι στους Δημοκρατικούς. Στις εκλογές του 2012, έκανε γνωστή την προτίμησή του για τον γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, έναντι του νυν Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρόμνεϊ έγινε δεκτός μάλιστα με τιμές αρχηγού κράτους σε μια επίσκεψη τον Ιούλιο εκείνου του έτους και ο Νετανιάχου εμφανίστηκε (υποτίθεται χωρίς να έχει ερωτηθεί) σε μια διαφήμιση κατά του Ομπάμα. Στις αμέσως επόμενες εκλογές απέφυγε να πάρει ξεκάθαρα θέση. Αλλά όταν ο Τραμπ εξελέγη, άρχισε η συμφιλίωση.
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Νετανιάχου φίλο. Για αυτό και εξοργίστηκε όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις εκλογές το 2020. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι δύο άνδρες δεν μίλησαν. Σε μια συνέντευξή στο Time τον περασμένο Απρίλιο, ο Τραμπ κατηγόρησε μάλιστα τον Νετανιάχου για τις αποτυχίες που επέτρεψαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ήταν ένα ράπισμα για έναν Ισραηλινό ηγέτη που αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την αποτυχία ασφάλειας.
Ο Νετανιάχου έσπασε τον πάγο τον περασμένο Ιούλιο σε μια επίσκεψη στο Μαρ-α-Λάγκο. Από τότε, οι δυο τους φέρεται να έχουν μιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές. Ό,τι κι αν σκέφτονται πραγματικά οι δύο άντρες ο ένας για τον άλλον, και οι δύο θεωρούν χρήσιμο πολιτικά να θεωρούνται φίλοι και σύμμαχοι. Οι Ισραηλινοί ξεχωρίζουν μεταξύ των δυτικών δημοκρατιών για την υποστήριξή τους στον Τραμπ.
Οι Ισραηλινοί αγαπούν τον Τραμπ
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Channel 12 έδειξε ότι το 66% των Ισραηλινών θέλουν εκλογή Τραμπ, έναντι ποσοστού 17% τη Χάρις (ένα άλλο 17% δεν εξέφρασε καμία γνώμη). Συγκριτικά, διεθνής έρευνα που διεξήχθη από την Gallup International σε 43 χώρες (αλλά όχι το Ισραήλ) διαπίστωσε ότι το 54% ερωτηθέντων προτιμούσε τη Χάρις. Ακόμη και στη Σερβία και την Ουγγαρία, τις δύο χώρες που υποστήριζαν περισσότερο τον Τραμπ, ο υποψήφιος έλαβε 49% και 59% αντίστοιχα.
Ο μέσος Ισραηλινός μάλλον προτιμά τον Τραμπ εν μέρει επειδή η Χάρις είναι άγνωστη και αξιολογούν τη στάση του Μπάιντεν στον πόλεμο στη Γάζα αρνητικά. Ωστόσο, η δημοτικότητα του Τραμπ οφείλεται κυρίως στην πρώτη του θητεία, όταν μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αναγνώρισε την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και ενορχήστρωσε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες εξομάλυναν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών. Το γεγονός ότι ο Τραμπ πρότεινε επίσης ένα ειρηνευτικό σχέδιο που ζητούσε ένα παλαιστινιακό κράτος και ότι απέρριψε τα σχέδια του Νετανιάχου να προσαρτήσει τμήμα της Δυτικής Όχθης φαίνεται να έχει ξεχαστεί.
Οι Ισραηλινοί τείνουν να βλέπουν τις θετικές χειρονομίες ως απόδειξη της αγάπης του Τραμπ στο Ισραήλ. Αλλά τα δεδομένα δεν το επιβεβαιώνουν, σημειώνει το FP. Ο Τραμπ πραγματοποίησε μόνο μία επίσκεψη στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου. Αντίθετα, ο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Ισραήλ δύο φορές, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων ημερών του πολέμου στη Γάζα, σε μια ισχυρή και προσωπική εκδήλωση υποστήριξης ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τον ενθουσιασμό
Στις αρχές της προεκλογικής του εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφο CNN ότι όσον αφορά στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης, «θα ήθελε να είναι ουδέτερος αν είναι δυνατόν». Κατάλαβε τη γκάφα του αργότερα και αναδιπλώθηκε. Στην τρέχουσα εκστρατεία του, ο Τραμπ έχει προσφέρει μια μικτή και συχνά νεφελώδη σύνθεση θέσεων για το Ισραήλ σε σχέση με τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει, δηλαδή τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και το Ιράν.
Τους πρώτους μήνες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο Τραμπ μίλησε για την ανάγκη «να τελειώσει ο πόλεμος γρήγορα». Στο ντιμπέιτ του Σεπτεμβρίου με τη Χάρις, είπε: «Θα το διευθετήσω και μάλιστα γρήγορα». Πιο πρόσφατα, κινήθηκε λίγο περισσότερο προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της πολεμικής προσπάθειας, λέγοντας στον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία: «Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις». Αλλά ο Τραμπ δεν μίλησε ποτέ για την «ολική νίκη», που έχει ως στόχο ο Νετανιάχου. Και τίποτα στις θέσεις του δεν δείχνει πως εάν εκλεγεί θα στηρίξει αυτόν τον στόχο. Αντιθέτως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι πιο πιθανό να δεχθεί ισχυρές πιέσεις να κλείσει τα μέτωπα.