Skip to main content

Περιμένοντας τον …Τραμπ

REUTERS/Ahmad Al-Kerdi

Ο Νετανιάχου φαίνεται να περιμένει τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την προσεχή Τρίτη

Στο Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, οι 80.000 κάτοικοι ειδοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν την πόλη, που ας σημειωθεί βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Δεκάδες χιλιάδες τράπηκαν σε φυγή και λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε άρχισε αεροπορικές επιδρομές, εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι, άκουγαν καθώς έφευναν τις εκρήξεις και έβλεπαν τεράστια σύννεφα καπνού να σκεπάζουν την πόλη.

Τι κι αν το Μπααλμπέκ έχει χαρακτηριστεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς εκεί βρίσκονται κάποιοι από τους καλύτερα διατηρημένους ρωμαϊκούς ναούς.  Ψιλά γράμματα…

Οι καθημερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο έχουν προκαλέσει το θάνατο κάπου 3.000 ανθρώπων. Πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες και να καταφύγουν είτε σε άλλες περιοχές της χώρας είτε στο εξωτερικό.

«Ψιλά γράμματα» είναι και οι διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία των Αμερικανών κυρίως, για την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και τη Γάζα. Ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου  επιβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει «ως προτεραιότητα να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου φαίνεται να περιμένει τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την προσεχή Τρίτη.

Η ημέρα της απόφασης πλησιάζει γρήγορα και το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί κάλλιστα να καθορίσει το μέλλον της Μέσης Ανατολής, όπως πολλών άλλων περιοχών του πλανήτη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ίσως περισσότερα.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει έχει γίνει στην πραγματικότητα θέμα εσωτερικής πολιτικής της Αμερικής και ο κίνδυνος είναι ότι οι συνομιλίες για διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μόνο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να δείξουν πώς κάτι κάνουν στη Μ. Ανατολή, μήπως και εξασφαλίσει η Κάμαλα Χάρις τις ψήφους των νέων Αμερικανών, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αμέριστη υποστήριξη προς το Ισραήλ. Αλλά και των ψηφοφόρων αραβο-μουσουλμανικής καταγωγής που είναι πολυάριθμοι και μάλιστα σε κρίσιμες, αμφίρροπες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Νετανιάχου ότι θέλει να τελειώσει η σύγκρουση πριν από την πιθανή ορκωμοσία του ως νέου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου.

Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με υποθέσεις που βασίζονται στο… τίποτα. Όλα είναι στην …αναμονή ,γιατί αυτή είναι η λέξη που περιγράφει την εποχή του πολέμου: ο Τραμπ και η Χάρις μιλούν πάντα για το μέλλον, για το τι θα συμβεί. Ποτέ για το τι έχει ήδη συμβεί μέχρι τώρα…

Στην Αμερικανική ιστορία, οι Δημοκρατικοί είναι αυτοί που κάνουν πόλεμο και -με εξαίρεση την εισβολή στο Ιράκ- οι Ρεπουμπλικάνοι φέρνουν την ειρήνη.

Ο Τραμπ, γνωρίζει πάντως ότι αυτή η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει μέχρι ένα ορισμένο σημείο, στη διάρκεια της προεδρίας του.

Δεν ξέρουμε επίσης τι θα κάνει το Ιράν. Θα επιτεθεί και πάλι στο Ισραήλ, μέχρι την Τρίτη, όπως υποστηρίζει το CNN;

Αλλά το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θέλει η κυβέρνηση Νετανιάχου; Και αν μπορεί τελικά να συγκρατηθεί…