Skip to main content

Σταϊνμάιερ: Σχεδόν άγνωστα στη Γερμανία τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Με συγκινεί βαθιά ότι αύριο θα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω μαζί με επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων των θηριωδιών της Βέρμαχτ»

Στην τελετή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) Αθηνών, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυσή του, παρευρέθη ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Κατά την προσφώνησή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας μίλησε για τη δράση του Ινστιτούτου, το οποίο ιδρύθηκε το 1874 και από το 1888 στεγάζεται στο υστερονεοκλασικό κτήριο που έκτισε ο Ernst Ziller με τη συνεργασία του Wilhelm Dörpfeld, επί της οδού Φειδίου 1 στην Αθήνα. «Τι ωραία που σε αυτό το ταξίδι μου, το τέταρτο στην Ελλάδα, ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας μπορώ σήμερα να γιορτάζω μαζί σας, σε αυτό το πανέμορφο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, τα 150ά γενέθλια του Ινστιτούτου… Δεν υπάρχουν πολλά γερμανικά ερευνητικά ιδρύματα που να μπορούν να υπερηφανεύονται για την τόσο μακρά και λαμπρή ιστορία τους», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ στην ομιλία του ενώ αναφέρθηκε και στις περισσότερες από 160 ανασκαφές από την Παλαιολιθική Εποχή έως τον Μεσαίωνα, που υλοποίησε το Ινστιτούτο αυτά τα 150 χρόνια λειτουργίας.

Ιδέα, η οποία γεννήθηκε εκεί κατά την αρχαιότητα, το βιώσαμε όλοι φέτος στο Παρίσι. Και συνεχώς προστίθενται νέες ανασκαφές», τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη μνήμη και τη σημασία της: «Η μνήμη είναι πολύ σημαντική. Η μνήμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί κι εδώ στην Ελλάδα και τα οποία είναι σχεδόν άγνωστα στη Γερμανία. Με συγκινεί βαθιά ότι αύριο θα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω μαζί με επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων των θηριωδιών της Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία τελετή μνήμης στην Κάνδανο, στην Κρήτη. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να θυμόμαστε αυτά που συνέβησαν ώστε να μη συμβούν ποτέ ξανά. Και είμαι πολύ ευγνώμων που αύριο θα θυμηθούμε και θα μνημονεύσουμε μαζί».

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ενεργοποίησε το πρόγραμμα 3D περιήγησης στην έκθεση του Ινστιτούτου για τα 150 χρόνια της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα.

«Για εμάς, στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, είναι τιμή και υποχρέωση να μπορούμε να εργαστούμε σε ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο στην Αθήνα και την Ελλάδα. Το οφείλουμε πάνω από όλα στη μεγάλη εμπιστοσύνη που μας δείχνουν εδώ στην Ελλάδα. Μας έχουν εμπιστευτεί σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις για περισσότερα από εκατό χρόνια τώρα. Μας έχει τιμήσει η εξαιρετική φιλοξενία των Ελλήνων συναδέλφων μας. Και θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες συναδέλφους μας γι’ αυτό», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Dr Friederike Fless.