Skip to main content

Στοιχηματικές Vs Δημοσκοπήσεων: Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν ντέρμπι ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ - Οι στοιχηματικές διαφωνούν

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους δύο υποψηφίους ουσιαστικά ισόπαλους, οι εταιρείες στοιχημάτων εμφανίζονται όλο και πιο σίγουρες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, θα κερδίσει.

Η Polymarket, που έχει διαπραγματευτεί στοιχήματα άνω των 2,6 δισ. δολαρίων στις εκλογές, του δίνει πιθανότητες 2/3 να εκλεγεί. Συνολικά οι παίκτες του στοιχήματος φαίνεται να ποντάρουν ότι οι δημοσκοπήσεις τον υποτιμούν για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Ένα τέτοιο λάθος είναι σίγουρα πιθανό. Οι μέσοι όροι δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η Καμάλα Χάρις ή ο κ. Τραμπ προηγούνται σε καθεμία από τις 7 «ταλαντευόμενες» πολιτείες (swing states) με διαφορά μικρότερη του περιθωρίου σφάλματος. Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2016 (και σε μικρότερο βαθμό του 2020) όταν ο Τραμπ τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο

Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το σφάλμα θα είναι προς την ίδια κατεύθυνση φέτος: Οι δημοσκόποι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσουν μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για το πώς σκοπεύουν οι άνθρωποι να ψηφίσουν. Και εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη ένδειξη για τις προθέσεις της στιγμής.

Η δημοσκόπηση λειτουργεί με έρευνα αντιπροσωπευτικού δείγματος ψηφοφόρων. Τα σφάλματα μπορούν να προκύψουν με διάφορους τρόπους, εξηγεί ο Economist. Υπάρχει φυσιολογική στατιστική διακύμανση, η οποία επηρεάζει όλες τις δημοσκοπήσεις, ειδικά αυτές με μικρό μέγεθος δείγματος. Υπάρχει ο κίνδυνος αλλαγών της τελευταίας στιγμής ή απροσδόκητων μοτίβων προσέλευσης. Οι ερευνητές βρίσκουν νέους τρόπους προσέγγισης των ψηφοφόρων, δίνοντας κίνητρα σε ερωτηθέντες από ορισμένες δημογραφικές ομάδες και χρησιμοποιούν αντίβαρα για να αυξήσουν τη σχετική σημασία των υποεκπροσωπούμενων ομάδων.

Το FiveThirtyEight έχει υπολογίσει τους μέσους όρους δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές από το 1976. Κατά μέσο όρο, το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων και του πραγματικού περιθωρίου νίκης είναι 2,7 ποσοστιαίες μονάδες σε εθνικό επίπεδο και 4,2 μονάδες σε επιμέρους πολιτείες. Η FiveThirtyEight εκτιμά επί του παρόντος ότι το μεγαλύτερο προβάδισμα για κάθε υποψήφιο στις επτά πολιτείες swing είναι μόλις 2,0 μονάδες – για τον Τραμπ στην Αριζόνα.

Η «νεκροψία» του 2016 και του 2020

Δυστυχώς, οι δημοσκοπήσεις το 2016 και το 2020 υποτίμησαν  την ψήφο υπέρ του Τραμπ, ειδικά σε πολιτείες – κλειδιά. Μετά τις εκλογές του 2016, η «νεκροψία» από την AAPOR, μια επαγγελματική οργάνωση δημοσκόπων, έδειξε μία στροφή της τελευταίας προς τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, που δεν είχαν προλάβει οι εταιρείες να μετρήσουν, και την υπερεκπροσώπηση των πτυχιούχων στα δείγματα δημοσκοπήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να σταθμίζουν τα δείγματά τους για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους όσον αφορά το μορφωτικό προφίλ των ψηφοφόρων.

Το 2020 η υποτίμηση του κ. Τραμπ (που τελικά όμως δεν στοίχισε τη νίκη στον Μπάιντεν) επαναλήφθηκε για διαφορετικούς λόγους. Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στους δημοσκόπους. Μια θεωρία είναι ότι ήταν λιγότερο πιθανό να είναι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και μία άλλη ότι δεν εμπιστεύονται τους δημοσκόπους, κάτι που τους αποθαρρύνει από το να απαντούν σε έρευνες.

Εάν τα λάθη που παρατηρήθηκαν το 2020 ή το 2016 επαναληφθούν έστω και σε μικρό βαθμό, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την κ. Χάρις—θα μπορούσε να χάσει και τις 7 swing states, προειδοποιεί ο Economist.

Υπάρχουν πάντως και πολλά εύλογα σενάρια στα οποία οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν την υποστήριξη για την Χάρις. Οι δημοσκοπήσεις, με όλες τις αβεβαιότητές τους, παραμένουν ο πιο χρήσιμος δείκτης της κοινής γνώμης.