Skip to main content

Φόβοι για δραματική κατάρρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το ισραηλινό μπλόκο στην UNRWA

REUTERS/Mohammed Salem

«Αν η UNRWA δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, είναι πιθανό να δούμε την κατάρρευση του συστήματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», εκτίμησε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef.

«Πώς θα επιβιώσουμε χωρίς αλεύρι; Δεν έχουμε τίποτα σε αυτή τη χώρα εκτός από το αλεύρι, τη ζάχαρη και το λάδι της UΝRWA.

«Τα σχολεία είναι το πιο σημαντικό. Ελπίζω να μην εφαρμοστεί η απόφαση».

Eίναι δύο μόνο από τις αντιδράσεις Παλαιστινίων, ως επί το πλείστον εκτοπισμένων στη Χαν Γιουνίς, την πόλη που έχει μετατραπεί σε τεράστιο καταυλισμό προσφύγων στα νότια της Λωρίδας της Γάζας που συμπυκνώνουν την απόγνωση μετά την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει διά νόμου τις δράσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Η κίνηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων παιδιών και να αποτελεί μορφή συλλογικής τιμωρίας για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, καταγγέλλει από την πλευρά της η Unicef και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι νομοσχέδια που υιοθετήθηκαν χθες από το κοινοβούλιο του Ισραήλ απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητα της υπηρεσίας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος εδώ και τουλάχιστον περισσότερο από έναν χρόνο.

«Αν η UNRWA δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, είναι πιθανό να δούμε την κατάρρευση του συστήματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», εκτίμησε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef.

«Επομένως μια απόφαση σαν κι αυτή σημαίνει ξαφνικά ότι έχει βρεθεί ένας νέος τρόπος να σκοτώνουν παιδιά», πρόσθεσε.

Και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ τόνισαν στην ίδια ενημέρωση ότι θα είναι αδύνατο να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει η UNRWA. Η υπηρεσία αυτή «είναι απολύτως αναγκαία και δεν υπάρχει εναλλακτική αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Συλλογική τιμωρία

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η απαγόρευση που αποφάσισε το Ισραήλ αποτελεί ένα είδος συλλογικής τιμωρίας των κατοίκων της Γάζας, ο Λέρκε απάντησε: «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια δίκαιη περιγραφή του τι αποφάσισαν. Αν εφαρμοστεί (ο νόμος), αυτό θα προσθέσει στις ενέργειες συλλογικής τιμωρίας που έχουμε δει να επιβάλλονται στη Γάζα».

Νωρίτερα η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Έιμι Πόουπ, εκτίμησε ότι η υπηρεσία της δεν μπορεί να αντικαταστήσει την UNRWA στη Γάζα, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το έργο της UNRWA

Η Υπηρεσία Βοήθειας και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) ιδρύθηκε το 1949 για να παρέχει άμεση βοήθεια και κοινωνικές υπηρεσίες για Εβραίους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά τη σύγκρουση του 1948 που οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ και την απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Συνοπτικά, η UNRWA:

• Το πεδίο της αρμοδιότητά της αφορά περίπου 5,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους , το ένα τρίτο των οποίων ζει σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και στην Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία

• Εξυπηρετεί περίπου 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας και 870.000 στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ

• Παρέχει ένα ευρύ φάσμα βοήθειας και υπηρεσιών, όπως υγειονομική περίθαλψη, στέγη, τροφή και εκπαίδευση

• Συνιστά επίσης σημαντική πηγή απασχόλησης για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος από τους περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους της στην περιοχή

• Έχει χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «αναντικατάστατο» εργαλείο για την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους

Από την πλευρά του το Ισραήλ δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα φτάνει στη Γάζα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συνεχίσει να ενεργεί για αυτό το θέμα με υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, την UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους οργανισμούς, τηρώντας τις διεθνείς του υποχρεώσεις», τόνισε το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς «έχει διεισδύσει ευρέως και βαθιά στην UNRWA στη Γάζα».

«Συμμετείχαν στη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου»

«Επιπλέον, το Ισραήλ παρέδωσε στον ΟΗΕ πληροφορίες για επιπλέον 100 στελέχη της Χαμάς που απασχολούνται στην UNRWA, ωστόσο η UNRWA δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει το θέμα και δεν προχωρά σε κανένα σοβαρό βήμα για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών στις τάξεις της».

«Δεν είναι μόνο μεμονωμένα άτομα ή περιστατικά, όπως προσπαθεί να υποστηρίξει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (Αντόνιο) Γκουτέρες. Η UNRWA στη Γάζα είναι ένα σάπιο οικοδόμημα, που έχει μολυνθεί εξ ολοκλήρου από τρομοκράτες», είπε το υπουργείο, καλώντας όσους ενδιαφέρονται για το Ισραήλ και τη Γάζα να αντικαταστήσουν την UNRWA με άλλες υπηρεσίες.

Η απόφαση του Ισραήλ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και καταγγέλθηκε από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ.