Skip to main content

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν έλαβε καμία πρόταση για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

REUTERS/Eduardo Munoz

«Εάν υποβαλλόταν μια τέτοια πρόταση, ο πρωθυπουργός θα την αποδεχόταν επί τόπου» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει καμία πρόταση που θα περιλάμβανε την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων με αντάλλαγμα μια 48ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν υποβαλλόταν μια τέτοια πρόταση, ο πρωθυπουργός θα την αποδεχόταν επί τόπου» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Ισραήλ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για απαγόρευση της UNRWA – «Να λογοδοτήσουν» ζητεί ο Νετανιάχου

Διαβουλεύσεις στο Κατάρ

Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού γίνεται με φόντο τον διπλωματικό πυρετό στη Μέση Ανατολή, με στόχο την εκεχειρία.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Νταβίντ Μπαρνέα συναντήθηκε στο Κατάρ με τον αρχηγό της CIA Μπιλ Μπερνς και τον Καταριανό πρωθυπουργό, για να συζητήσουν για ένα «νέο σχέδιο συμφωνίας» ανακοίνωσε νωρίτερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι συζητήσεις «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μεσολαβητών και της Χαμάς» ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτές οι συνομιλίες και να γίνει προσπάθεια να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κατά την ίδια πηγή, το σχέδιο περιλαμβάνει προηγούμενες προτάσεις αλλά λαμβάνει υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Η αιγυπτιακή πρόταση

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για τον τερματισμό του πολέμου, πρότεινε μια διήμερη εκεχειρία, κατά την οποία θα απελευθερωθούν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις «για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.