Skip to main content

Ισραήλ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για απαγόρευση της UNRWA – «Να λογοδοτήσουν» ζητεί ο Νετανιάχου

Φωτ. Αρχείου

Η απαγόρευση της δραστηριότητας της UNRWA στο Ισραήλ «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» σχολίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Με μεγάλη πλειοψηφία, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δραστηριότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη χώρα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά στην 120μελή Κνεσέτ.

Το Ισραήλ εδώ και καιρό κατηγορούσε εργαζόμενους στην UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν έλαβε καμία πρόταση για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Νετανιάχου: Να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές»

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους, όπως τις αποκάλεσε.

Σε ανάρτησή του, σημείωσε επίσης ότι η συνεχής ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνει διαθέσιμη στη Γάζα «τώρα και στο μέλλον».

UNRWA: Επικίνδυνο προηγούμενο

Η απαγόρευση της δραστηριότητας της UNRWA στο Ισραήλ «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» σχολίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο Λαζαρινί κατήγγειλε το «τελευταίο επεισόδιο» μιας συνεχιζόμενης «εκστρατείας δυσφήμισης» της υπηρεσίας του ΟΗΕ που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Επισήμανε ότι η απαγόρευσή της «θα επιδεινώσει τα δεινά των Παλαιστινίων» στον θύλακα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εδώ και έναν χρόνο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, προειδοποίησε το Ισραήλ στις 10 Οκτωβρίου να μην ψηφιστεί ο νόμος που θα απαγόρευε τη δράση της UNRWA. Την προηγουμένη, παρόμοια έκκληση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η UNRWA ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949 και διαχειρίζεται κυρίως κέντρα υγείας και σχολεία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Θεωρείται «η σπονδυλική στήλη» της διεθνούς βοήθειας στη Γάζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή. Ορισμένοι από τους δωρητές της διέκοψαν τη χρηματοδότηση στις αρχές του έτους, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε περίπου 20 από τους 13.000 εργαζομένους της στη Γάζα ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Οι περισσότεροι δωρητές ανακάλεσαν κατόπιν την απόφαση αυτή, εκτός από τον μεγαλύτερο, τις ΗΠΑ.