Skip to main content

ΗΠΑ – Φιλαδέλφεια: Παράνομη η λοταρία Μασκ υπέρ Τραμπ με ένα εκατ. τη μέρα, λέει ο εισαγγελέας

REUTERS/Carlos Barria

Η εισαγγελία ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να σταματήσουν τη λοταρία - Οι κρίσιμοι 1,2 εκατ. αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που ίσως κρίνουν την έκβαση των εκλογών

Παράνομη θεωρεί η εισαγγελία στη Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, τη λοταρία που οργανώνει ο Έλον Μασκ, δίνοντας καθημερινά ένα εκατομμύριο δολάρια σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στο πλαίσιο της δημόσιας στήριξής του στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η εισαγγελία ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να σταματήσουν τη λοταρία.

Ο Μασκ, ο οποίος στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Κάμαλα Χάρις, ξεκίνησε τη λοταρία στις 19 Οκτωβρίου, δίνοντας μια πρώτη επιταγή σε ψηφοφόρο στην Πενσιλβάνια.

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας της Φιλαδέλφειας Λάρι Κράσνερ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στα δικαστήρια για να σταματήσει αυτή η πρακτική, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι ευθύνη του «να προστατεύει τον πληθυσμό από τις παρεμβάσεις στην ακεραιότητα των εκλογών».

Μπάιντεν: Απολύτως ανάρμοστο

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Ντέλαγουερ, χαρακτήρισε «απολύτως ανάρμοστη» αυτήν την πρωτοβουλία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα τους συνεργάτες του Μασκ ότι είναι παράνομο να δίνουν χρηματική αποζημίωση σε πολίτες για να ψηφίσουν ή για να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους. Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για προσφυγή σε δικαστήρια, αλλά διευκρίνισε ότι σε περίπτωση παράβασης του νόμου προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση.

Για να συμμετάσχει κανείς στην κλήρωση πρέπει να είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος σε μία από τις επτά αμφίρροπες Πολιτείες –μεταξύ των οποίων η Πενσιλβάνια- και να υπογράψει μια δήλωση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην οπλοκατοχή. Ο Μασκ υπόσχεται να δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα.

Τα χρηματικά έπαθλα του Μασκ, είναι το τελευταίο δείγμα του ότι ο CEO της Tesla χρησιμοποιεί τον τεράστιο πλούτο του για να επηρεάσει την αμφίρροπη προεδρική κούρσα μεταξύ του Τραμπ και της Χάρις.

Μασκ: Το «τυράκι» του… ενός εκατ. δολαρίων κάθε μέρα σε ψηφοφόρους του Τραμπ

Οι κρίσιμοι 1,2 εκατ. αναποφάσιστοι ψηφοφόροι

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, εντείνουν τις προσπάθειές τους να κερδίσουν το μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Και οι δύο εκστρατείες επενδύουν σημαντικά σε στρατηγικές που βασίζονται σε δεδομένα, προκειμένου να εντοπίσουν και να πείσουν αυτούς τους ψηφοφόρους, που θεωρούνται καθοριστικοί για την έκβαση των εκλογών.

Τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων από τους New York Times και το Siena College αποκαλύπτουν ότι μόλις το 3,7% των ψηφοφόρων σε κρίσιμες πολιτείες — περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα — είναι πραγματικά αναποφάσιστοι. Αυτοί οι ψηφοφόροι τείνουν να είναι νεότεροι, πιο φυλετικά διαφοροποιημένοι και λιγότερο πιθανό να έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Σημαντικό επίσης είναι ότι οι μαύροι ψηφοφόροι αποτελούν περίπου το 21% αυτής της ομάδας, γεγονός που εξηγεί γιατί και οι δύο εκστρατείες επικεντρώνονται στη κινητοποίηση των μαύρων και των Λατινοαμερικανών ψηφοφόρων. Πολλοί από αυτούς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους αμφισβητούν την αξία της ψήφου τους, με ορισμένους να αισθάνονται αποστασιοποιημένοι από την πολιτική διαδικασία.

Η εκστρατεία της Χάρις θεωρεί ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων αυτών είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που βλέπει η εκστρατεία του Τραμπ. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό Ρεπουμπλικανών γυναικών που είναι δυσαρεστημένες με τον Τραμπ, ιδιαίτερα σε θέματα όπως οι αμβλώσεις.

Σε ομιλίες της η Χάρις απευθύνθηκε άμεσα σε αυτούς τους ψηφοφόρους, τονίζοντας την προσέγγισή της και επισημαίνοντας ότι υποστηρίζεται από σημαντικά πρώην στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, όπως τη Λιζ Τσέινι.

Η ομάδα της Χάρις μετρά προσεκτικά την αποτελεσματικότητα αυτών των εμφανίσεων, βρίσκοντας ότι η πρόταση της να επεκτείνει την κάλυψη του Medicare για φροντίδα στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πειθώ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει διαπιστώσει ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ανησυχούν ιδιαίτερα για ζητήματα όπως ο πληθωρισμός, οι τιμές των τροφίμων και το κόστος στέγασης. Αυτά τα οικονομικά ζητήματα είναι κεντρικά στη στρατηγική του Τραμπ, και η ομάδα του πιστεύει ότι οι πρόσφατοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι τείνουν περισσότερο προς αυτόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters