Skip to main content

Βολιβία: Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Έβο Μοράλες ότι «σκηνοθέτησε» την απόπειρα δολοφονίας

Οι αρχές της Βολιβίας υποστηρίζουν ότι κάποιοι από την αυτοκινητοπομπή του πρώην προέδρου άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν στο στόχαστρο τον Έβο Μοράλες, το αυτοκίνητο του οποίου δέχτηκε πυρά την Κυριακή, προχώρησε η κυβέρνηση της Βολιβίας, ισχυριζόμενη αντιθέτως ότι κάποιοι από την αυτοκινητοπομπή του πρώην προέδρου άνοιξαν πυρ σε αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών που εκτελούσαν περιπολία.

Ο Έβο Μοράλες υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να τον δολοφονήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ωστόσο οι αρχές απάντησαν αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συμβάν ήταν «σκηνοθετημένο».

Ο υπουργός Εσωτερικών Εντουάρντο δελ Καστίγιο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ειδική μονάδα δίωξης των ναρκωτικών FELCN έκανε μια συνηθισμένη περιπολία στον αυτοκινητόδρομο όταν η αυτοκινητοπομπή του Μοράλες άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών και παρέσυρε έναν αξιωματικό.

Ο πρώην πρόεδρος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την Κυριακή, παραδέχτηκε ότι απάντησε στα πυρά των αστυνομικών, υποστηρίζοντας όμως ότι εκείνοι πυροβόλησαν πρώτοι.

Έβο Μοράλες: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του – Σφαίρα περνάει ξυστά από το κεφάλι (βίντεο)

Υποψίες για μεταφορά ναρκωτικών

Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν υποψίες πως με τα οχήματα του Μοράλες γινόταν μεταφορά ναρκωτικών. Ο υπουργός ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μοράλες διέταξε να καούν τα αυτοκίνητα για να καταστραφούν οι αποδείξεις.

«Αν ήταν πραγματικά θύμα απόπειρας δολοφονίας, θα ήταν προς το συμφέρον του να τα αφήσει άθικτα» ώστε να συλλέξουν στοιχεία οι ερευνητές, είπε ο Καστίγιο.

Ο Μοράλες από την πλευρά του, είπε ότι ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία έκανε επιχείρηση για τον εντοπισμό ναρκωτικών είναι ψευδής. «Αν ισχύει αυτό, γιατί οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας πυροβόλησαν περισσότερες από 18 φορές τα οχήματα με τα οποία ταξίδευα;» διερωτήθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP