Skip to main content

Ρούτε: Απεγνωσμένος ο Πούτιν για να φέρνει βορειοκορεατικά στρατεύματα στο Κουρσκ

Alexandros Michailidis / SOOC

«Επιβεβαιώνω ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν σταλεί στην Ρωσία και ότι βορειοκορεατικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε σήμερα την αποστολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «σημαντική κλιμάκωση» και «επικίνδυνη επέκταση του πολέμου».

Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία από τη Δημοκρατία της Κορέας, στενό εταίρο του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και τους άλλους εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό – Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία – για την αυξανόμενη εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία και ότι βορειοκορεατικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε σήμερα ο Μαρκ Ρούτε από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ενημέρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου από τη Δημοκρατία της Κορέας.

Όπως είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων αντιπροσωπεύει πρώτον, μια σημαντική κλιμάκωση στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας, δεύτερον, ακόμη μια παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τρίτον, μια επικίνδυνη επέκταση του πολέμου της Ρωσίας.

«Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία και τη Β. Κορέα να σταματήσουν αμέσως αυτές τις ενέργειες», δήλωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού και του Βορειοατλαντικού. Υπονομεύει την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και τροφοδοτεί τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατομμύρια φυσίγγια και βαλλιστικούς πυραύλους που τροφοδοτούν μια μεγάλη σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης και υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Σε αντάλλαγμα, ο [Πρόεδρος] Πούτιν παρέχει στη Βόρεια Κορέα στρατιωτική τεχνολογία και άλλη υποστήριξη για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις».

Ο Μ. Ρούτε τόνισε, επίσης, ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο Κουρσκ είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης απόγνωσης του Πούτιν. «Πάνω από 600.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο του Πούτιν και δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία χωρίς ξένη υποστήριξη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται με θάρρος, ανθεκτικότητα και ευρηματικότητα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Μ. Ρούτε ανέφερε ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία, γιατί η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλειά μας». Πρόσθεσε ότι σήμερα συζητήθηκε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters