Skip to main content

Γεωργία: Επίσκεψη Όρμπαν στην Τιφλίδα, «δεν μας εκπροσωπεί» λένε οι Βρυξέλλες

REUTERS/Bernadett Szabo

Η ΕΕ θεωρεί ότι ο Όρμπαν -ούτε σε αυτήν την περίπτωση- ενεργεί με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου

Ο Βίκτορ Όρμπαν, από το Σάββατο έσπευσε να συγχαρεί το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές και μάλιστα αναμένεται σήμερα στην Τιφλίδα για διήμερη επίσκεψη.

«Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.

Φυσικά η επίσκεψη αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλούσε την αντίδραση των Βρυξελλών: Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, «δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό είχε γίνει και όταν ο Όρμπαν πήγε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ορμπάν «μεταβαίνει σήμερα στη Γεωργία (…) χωρίς αμφιβολία για να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στον ισπανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE. Όμως «ό,τι κι αν πει ο Ορμπάν στη διάρκεια της επίσκεψής του, δεν εκπροσωπεί την ΕΕ», τόνισε.

«Ο ασκών χρέη προέδρου της Ένωσης δεν έχει αρμοδιότητες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική» του μπλοκ, επανέλαβε ο Μπορέλ.

Η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Γεωργία πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο της διμερούς σχέσης μεταξύ της Ουγγαρίας και της Γεωργίας, δήλωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι ερωτηθείσα σχετικά στην ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει καμία εντολή από την ΕΕ.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι όσον αφορά την εκλογική διαδικασία στη Γεωργία, οι παρατυπίες πρέπει να διευκρινιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά

Γεωργία: Υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας καταγγέλλει και ο Άντονι Μπλίνκεν