Skip to main content

Γεωργία: Υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας καταγγέλλει και ο Άντονι Μπλίνκεν

REUTERS/Irakli Gedenidze
«Κλίμα εκφοβισμού» είδαν διεθνείς παρατηρητές

Ανακοινώσεις από το Ευρωκοινοβούλιο, για «υπονόμευση» της διαδικασίας έκανε λόγο ο Άντονι Μπλίνκεν

Δεν πείθεται η Δύση για τη διαφάνεια των εκλογών στη Γεωργία, όπου το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» φέρεται ότι κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 54%.

Το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο παρακολουθούσε στενά την εκλογική αναμέτρηση, σημειώνει πως οι εκλογές στη Γεωργία εγείρουν περαιτέρω ανησυχίες για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Οι παρατηρητές των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνουν λόγο για «κλίμα μίσους και εκφοβισμού», περιγράφοντας την ατμόσφαιρα την ημέρα των εκλογών.

Η διεξαγωγή των εκλογών του Σαββάτου προκαλεί βαθιά ανησυχία για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη Γεωργία, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Λόπεθ – Ιστούριθ Γουίτε σε δήλωσή του σε συνέντευξη Τύπου στην Τιφλίδα την Κυριακή.

Εκλογές στη Γεωργία: Πιέσεις και ανισότητες καταγγέλλουν οι διεθνείς παρατηρητές

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι «ο γεωργιανός λαός είχε σκληρές επιλογές. Το κυβερνών κόμμα ισχυρίστηκε ότι η επιλογή μεταξύ του ίδιου και της αντιπολίτευσης ήταν επιλογή μεταξύ ειρήνης και πολέμου, ενώ η αντιπολίτευση το παρουσίασε ως δημοψήφισμα για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Γεωργίας».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε αντιδυτική και εχθρική ρητορική, στοχεύοντας τους δημοκρατικούς εταίρους της Γεωργίας, ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πολιτικούς και διπλωμάτες της, προωθούσε ρωσική παραπληροφόρηση, χειραγώγηση και θεωρίες συνωμοσίας.

Μπλίνκεν: Να διερευνηθούν τυχόν παρατυπίες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τα συμπεράσματα διεθνών παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας στη Γεωργία και ζητούν να διερευνηθούν οι αναφορές για παρατυπίες.

«Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες της Γεωργίας να σεβαστούν το κράτος δικαίου, να καταργήσουν τη νομοθεσία που υπονομεύει θεμελιώδεις ελευθερίες και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.