Skip to main content

Έλον Μασκ: Διαψεύδει ότι εργαζόταν παράνομα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990

Τι αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post – Η απάντηση του Μασκ

Σε διάψευση δημοσιεύματος της Washington Post, κατά το οποίο εργαζόταν παράνομα στις ΗΠΑ μια σύντομη περίοδο τη δεκαετία του 1990, προχώρησε ο Έλον Μασκ.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Μασκ, ο οποίος είναι γεννημένος στη Νότια Αφρική, εργαζόταν παράνομα για μια μικρή περίοδο, την εποχή που ίδρυσε μια νεοφυή εταιρεία.

Κατά την Washington Post, ο Μασκ έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Αντίθετα, ανέπτυξε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο ειδικοί στο μεταναστευτικό δίκαιο, τους οποίους επικαλείται η Post, ανέφεραν ότι ο Μασκ θα έπρεπε να εγγραφεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να διατηρήσει έγκυρη άδεια εργασίας ως φοιτητής.

Σε podcast του 2020, που επικαλείται η WP, ο ίδιος ο Μασκ δήλωσε: «Ήμουν νόμιμα εκεί, αλλά υποτίθεται ότι έκανα φοιτητική εργασία. Μου επέτρεψαν να εργαστώ για να συντηρούμαι με κάποιο τρόπο».

Δύο πρώην συνάδελφοι του Μασκ ανέφεραν ότι ο επιχειρηματίας έλαβε την άδεια εργασίας του στις ΗΠΑ γύρω στο 1997.

Η απάντηση του Μασκ

Ο Μασκ διέψευσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι του επετράπη να εργάζεται νόμιμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Ήμουν με βίζα J-1 που μετατράπηκε σε H1-B», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Η βίζα J-1 Exchange Visitor αφορά αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ η βίζα H1-B δίνεται για προσωρινή απασχόληση.

Ο Μασκ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπόσχεται ότι εάν επανεκλεγεί θα καταβάλει προσπάθειες για να απελάσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ.