Skip to main content

Γεωργία: Η πρόεδρος δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών

REUTERS/Daro Sulakauri

Ο πρώην πρόεδρος καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» φέρεται ότι κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 54%. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αμφισβητούν το αποτέλεσμα, ενώ διεθνείς παρατηρητές κατήγγειλαν παρατυπίες.

Τη Ρωσία «δείχνει» η πρόεδρος της Γεωργίας

Η Ζουραμπισβίλι είπε ότι οι αρχές στέρησαν από τους πολίτες το δικαίωμα της επιλογής και κάλεσε τους Γεωργιανούς να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα. Είπε επίσης ότι η χώρα της έπεσε θύμα «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

Λίγο νωρίτερα, ο φιλοδυτικός πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του σε μαζικές διαδηλώσεις, μετά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Ε.Ε.: Να ερευνηθούν οι παρατυπίες

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απηύθυνε έκκληση στις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να «ερευνήσουν» τις «παρατυπίες» στις εκλογές.

Πληθώρα βίαιων περιστατικών αναφέρθηκε κατά την ημέρα των εκλογών στα κοινωνικά μέσα. Η ψηφοφορία στην χώρα του Καυκάσου «κηλιδώθηκε από τις ανισότητες (μεταξύ των υποψηφίων), πιέσεις και εντάσεις», σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του ΝΑΤΟ και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters