Skip to main content

Γάζα: Αιγυπτιακή πρόταση για 2ήμερη κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων

REUTERS/Abdul Karim Farid

Τι ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

Την εφαρμογή διήμερης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους πρότεινε η Αίγυπτος, όπως έκανε γνωστό ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας, με στόχο την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Στο Κατάρ οι επικεφαλής CIA και Μοσάντ για διαπραγματεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ επρόκειτο να συναντηθούν την Κυριακή με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ, Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο, ωστόσο δεν στέφθηκαν από επιτυχία.

Οι όροι που θέτει η Χαμάς

Η Χαμάς τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο της, αξιώνει από το Ισραήλ να δεσμευτεί:

  • σε κατάπαυση του πυρός,
  • σε αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Γάζα
  • σε σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

9 νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων, στα περίχωρα της Πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, από το πλήγμα στο σχολείο Ασμάα, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, τραυματίστηκαν πολλά άτομα. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Ολόκληρος ο πληθυσμός της βόρειας Γάζας κινδυνεύει να πεθάνει»

Η επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τζόις Μσούγια, κατηγόρησε το Σάββατο τις ισραηλινές δυνάμεις ότι δείχνουν αδιαφορία για τους αμάχους στις πρόσφατες επιχειρήσεις τους στη βόρεια Γάζα.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί αυτό που κάνουν οι ισραηλινές δυνάμεις στην πολιορκημένη βόρεια Γάζα», σημείωσε σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι έχουν πληγεί νοσοκομεία, έχουν τεθεί υπό κράτηση υγειονομικοί, καταφύγια κάηκαν, ενώ δεν επετράπη σε διασώστες να επιχειρήσουν. «Όλος ο πληθυσμός της βόρειας Γάζας κινδυνεύει να πεθάνει», σημείωσε.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα επίθεση στη βόρεια Γάζα αυτόν το μήνα, λέγοντας ότι θέλει να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χαμάς.

Μέση Ανατολή: Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα το Σ.Α. του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος του Ιράν