Περισσότερες πληροφορίες για τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στο Ιράν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Από την ισραηλινή επιδρομή υπέστησαν εγξαταστάσεις αεράμυνας ενώ η επίθεση κατέστρεψε ζωτικής σημασίας εργοστάσιο στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους, λέει ανώνυμη πηγή στον σαουδαραβικό ιστότοπο Elaph. Η ζημιά σε εξοπλισμό στο εργοτάξιο που εκτιμάται σε τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια, θα χρειαστεί 2 χρόνια για να αποκατασταθεί.
Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε τουλάχιστον 20 στρατιωτικούς στόχους σε όλο το Ιράν κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου τετράωρης επίθεσής της τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου – εστιάζοντας σε συστήματα αεράμυνας και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων. Ένας πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, ο Yisrael Ziv, περιέγραψε την ισραηλινή επίθεση ως «ιστορική» σε κλίμακα και εύρος, ως «εκπληκτικά καλά εκτελεσμένη», δεδομένου ότι έγινε 1.600 χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ και ως καταστροφική για το ιρανικό καθεστώς. «Έδειξε ότι το Ισραήλ είχε ελεύθερη επιχειρησιακή λειτουργία για ώρες στον ουρανό πάνω από το Ιράν».
@planet 3m imagery taken this morning of Khojir and Parchin missile production facilities show precise strikes on warehouses and mixing buildings associated with the production of solid-fueled ballistic missiles. pic.twitter.com/Qpodu4pN5m
— Decker Eveleth (@dex_eve) October 26, 2024
Πηγή στο το Sky News Arabia, επιπλέον, ανέφερε: «Η Ρωσία παρείχε στο Ιράν πληροφορίες πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, ώρες πριν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης. Η Μόσχα μοιράστηκε τις πληροφορίες με το Ιράν ως μέρος της συνεργασίας τους και για να μειώσει την κλιμάκωση στην περιφέρεια.
Οι δορυφορικές εικόνες
Επιπλέον, εικόνες από δορυφόρους έδειξαν ότι στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ερευνητές.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ ο οποίος ηγείται σήμερα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security / ISIS) και ο Ντέκερ Έβελεθ, ερευνητής που συνεργάζεται με το CNA, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.
Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ έπληξε το Παρτσίν, ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ο Έβελεθ ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης την τοποθεσία Χοτζίρ στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.
Ο Έβελεθ τόνισε ότι τα ισραηλινά πλήγματα είναι πιθανό να «περιόρισαν σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν».
Λήψη από δορυφόρο της Planet Labs δείχνει πως ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε δύο κτίρια στο Χοτζίρ, όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Άλλες λήψεις της Planet Labs για το συγκρότημα Παρτσίν δείχνουν ότι καταστράφηκαν τρία κτίρια που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης, συμπλήρωσε ο αμερικανός ερευνητής.
Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ δήλωσε ότι εξέτασε λήψεις χαμηλής ανάλυσης για το Παρτσίν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τρία κτίρια, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Δεν προσδιόρισε την εταιρεία από την οποία πήρε τις λήψεις που επικαλέστηκε.
Ο Έβελεθ λέει ότι το Ιράν χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να αποκτήσει προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό για την παρασκευή μειγμάτων καυσίμων για πυραύλους, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, και εκτίμησε πως θα δυσκολευτεί πολύ να τον αντικαταστήσει.
Χάρη σε αυτήν τα πλήγματα ακριβείας, συμπλήρωσε, το Ισραήλ είναι πιθανό να έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν, καθιστώντας δυσκολότερη ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση ανάλογη με εκείνη της 1ης Οκτωβρίου. «Τα πλήγματα φαίνεται πως ήταν εξαιρετικής ακρίβειας», σημείωσε.
Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή και αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, στους Χούθι της Υεμένης και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.