Skip to main content

Γεωργία: Επικράτηση του φιλορωσικού «Γεωργιανού Ονείρου», σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα

REUTERS/Daro Sulakauri



Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94% - Καταγγελίες για βία σε εκλογικά κέντρα

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» αποσπά ποσοστό 53% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γεωργία, με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%.

Το Γεωργιανό Όνειρο εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα καθορίσουν εάν η πρώην σοβιετική Δημοκρατία θα στραφεί προς τη Δύση ή προς τη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντικρουόμενα τα exit polls – Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν ότι κέρδισαν

Νωρίτερα, με το κλείσιμο της κάλπης, όλες οι πλευρές έσπευσαν να δηλώσουν πως επικράτησαν στις εκλογές. Μάλιστα, η αντιπολίτευση κάλεσε το κυβερνών κόμμα να παραδεχτεί την ήττα του.

Τα exit polls που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία έδιναν εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα: σε ένα από αυτά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο φερόταν να κερδίζει με άνεση, ενώ δύο άλλα προέβλεπαν ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε μια πρώτη αντίδραση, δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή Γεωργία» κερδίζει με 52% «παρά τις προσπάθειες νόθευσης των εκλογών και χωρίς τις ψήφους της διασποράς».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Γεωργίας έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας» σε εκλογικά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, έσπευσε να συγχαρεί το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα της Γεωργίας για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές. «Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.

Γεωργία: Σε κλίμα πόλωσης οι κρίσιμες κάλπες το Σάββατο. Διακυβεύεται το ευρωπαϊκό της μέλλον;