Skip to main content

Εκλογές στη Γεωργία: Καταγγελίες της προέδρου για πράξεις βίας στο περιθώριο της ψηφοφορίας

REUTERS/Daro Sulakauri



«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα», κατήγγειλε η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι

«Εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στη Γεωργία και αναμένεται να καθορίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας, κατήγγειλε η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τηρεί φιλοδυτική στάση και βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση.

«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα» σημείωσε σε δήλωσή της.

Εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνουν συμπλοκές στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Γεωργία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, με τη χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα, με τα πρώτα exit polls να αναμένονται αμέσως μετά.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πρωτοφανής συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει το Γεωργιανό Όνειρο, το συντηρητικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος εδώ και περίπου δέκα χρόνια κινεί τα νήματα της εξουσίας σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία με τους τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.

Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, με πολλούς ψηφοφόρους να δηλώνουν αναποφάσιστοι ή να αρνούνται να αποκαλύψουν την προτίμησή τους.

Καμπανάκι Βρυξελλών

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της.

«Αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να παραμείνει (στην εξουσία) ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, υπάρχει κίνδυνος μετεκλογικών ταραχών», προειδοποίησε η ειδικός Γκέλα Βασαντζέ του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης για τη Γεωργία.

Από την πλευρά του ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει δεσμευθεί, σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές, να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και να καταργήσει νόμους που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις της και στη συνέχεια να οργανώσει νέες εκλογές οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη βούληση των ψηφοφόρων.

Το Γεωργιανό Όνειρο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, κατηγορείται ότι για αυταρχικές και φιλορωσικές τάσεις και ότι απομακρύνει τη Γεωργία από τον στόχο της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Γεωργία: Σε κλίμα πόλωσης οι κρίσιμες κάλπες το Σάββατο. Διακυβεύεται το ευρωπαϊκό της μέλλον;