Λίγα λεπτά αφότου καλωσόρισε στο Βελιγράδι μια «εταιρική σχέση που ενισχύεται» με τη Σερβία, της οποίας «το μέλλον βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας Μίλος Βούτσεβιτς, ο οποίος μόλις είχε συνομιλίες με Ρώσο υπουργό.
«Ακυρώσαμε τη συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στο AFP ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, Εμανουέλ Ζιοφρέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε «ένδειξη ότι η Σερβία προτίθεται να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις σε άλλους τομείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Φον ντερ Λάιεν: Τι θύμωσε την πρόεδρο της Κομισιόν κατά την επίσκεψή της στην Σερβία
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η Πρόεδρος της Επιτροπής έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο πρέσβης.
Την τρίτη ημέρα της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε το μεσημέρι στο Βελιγράδι από τη Βοσνία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς αποφάσισε να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα – όπου η Σερβία εκπροσωπήθηκε από τέσσερις υπουργούς – παρόλο που είχε προσκληθεί ο ίδιος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του σερβικού κράτους, η πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε τις προσπάθειες της Σερβίας να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς και τις στρατηγικές επιλογές της.
«Θα ήθελα να πω ότι η παρουσία μου εδώ σήμερα, η οποία είναι το τέταρτο ταξίδι μου στα Βαλκάνια από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είναι ένα πολύ σαφές σημάδι ότι το μέλλον της Σερβίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η σε συνέντευξη Τύπου. «Η εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας γίνεται όλο και πιο ισχυρή», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει το γεγονός ότι η Σερβία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς όμως φρόντισε να δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι το θέμα είχε τεθεί.