Skip to main content

Live: «Άγρια νύχτα» στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν

Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Για στοχευμένα και αναλογικά χτυπήματα κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, αρνείται ότι υπέστη «μεγάλες ζημιές» το Ιράν, «ζήσαμε το καλύτερο δυνατό σενάριο» εκτιμούν αξιωματούχοι

Διήρκεσε τέσσερις ώρες και διεξήχθη σε τρία κύματα. Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν έγινε γνωστή με ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) στις 02:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε περί τις 06:30.

Η πρώτη αποτίμηση αναλυτών και αξιωματούχων είναι ότι τα χειρότερα απεφεύχθησαν, καθώς δεν επλήγησαν πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, γεγονός που ίσως αποτρέπει μια πιθανώς σφοδρή αντίδραση της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για επιθέσεις σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους προσθέτοντας ότι όλα τα αεροσκάφη που συμμετείχαν σε αυτές, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους. Ο κωδικός της επίθεσης ήταν Ημέρες Μετάνοιας.

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, στοχοποιήθηκαν στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας. Οι εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, χάρη στην αεράμυνα, μόνο συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο, τέσσερις Ιρανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τα χτυπήματα εκ των προτέρων, αλλά δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για «στοχευμένα και αναλογικά» αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν και εμμέσως συνιστά αυτό να είναι το τέλος των εχθροπραξιών των δύο πλευρών.

Ο χρόνος θα δείξει.

Όλες οι εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής