Skip to main content

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αντικαθιστά την δικαστή που εξετάζει το αίτημα για ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Σε τι οφείλεται η αντικατάσταση

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει έναν από τους δικαστές του για λόγους υγείας.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την απόφαση σχετικά με το αίτημα της εισαγγελίας να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Γκαλάντ.

Ο πρόεδρος του ΔΠΔ δήλωσε ότι η προεδρεύουσα δικαστής στην υπόθεση, η Ρουμάνα δικαστής Iulia Motoc, είχε ζητήσει να αντικατασταθεί για λόγους υγείας την Παρασκευή και αντικαταστάθηκε αμέσως από τη Σλοβένα δικαστή του ΔΠΔ Beti Hohler.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είχε κάνει αίτημα τον Μάιο να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, και κατά τριών ηγετών της Χαμάς, τονίζοντας ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι όλοι τους είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκαν όλοι σε επιθέσεις του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Το Δικαστήριο δεν έχει καθορίσει προθεσμίες, αλλά σε προηγούμενες υποθέσεις έχει χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να αποφανθεί επί αιτημάτων για εντάλματα σύλληψης.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διαβάστε επίσης

Ενταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου: Η απειλή, ο συμβολισμός και τα μαθήματα ιστορίας