Skip to main content

Ζελένσκι: «Πόρτα» σε Γκουτέρες μετά την παρουσία του γ.γ. ΟΗΕ στο Καζάν

Alexander Nemenov/Pool via REUTERS

«Μετά το Καζάν, ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να δεχθεί στο Κίεβο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λόγω της επίσκεψής του στο Καζάν της Ρωσίας όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής της ομάδας BRICS, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής προεδρίας, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μετά το Καζάν, ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Συνάντηση Γκουτέρες – Πούτιν

Ο κ. Γκουτέρες βρέθηκε την Πέμπτη στη Ρωσία, για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου στο Καζάν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ επανέλαβε στον Ρώσο πρόεδρο «τη θέση του σύμφωνα με την οποία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου του.

Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει την δική του εκδοχή για το περιεχόμενο της συνάντησης Γκουτέρες – Πούτιν.

Πριν από την συνάντηση πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε ενώπιον των συμμετεχόντων της συνόδου των BRICS στο Καζάν «μία δίκαιη ειρήνη» επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου Ζελένσκι και του «σχεδίου νίκης».