Skip to main content

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ

REUTERS/Murad Sezer

«Είναι πλέον γνωστό ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Είναι πλέον γνωστό ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος που επέστρεφε από τη Ρωσία, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS.

«Εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία υπό τον ΟΗΕ για την επιβολή ολοκληρωμένου εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο αριθμός των χωρών που υποστηρίζουν την έκκληση της Άγκυρας για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ αυξάνεται.

«Ελπίζουμε να πετύχουμε σε αυτό ως Συμμαχία της Ανθρωπότητας και να ανοίξουμε την πόρτα για διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε.

«Οι τρομοκράτες είναι μαριονέτες»

Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση του PKK στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να «ξεριζώσει την τρομοκρατία στην πηγή της».

«Οι τρομοκράτες είναι μαριονέτες. Στόχος μας είναι μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Δεν θα συμβιβαστούμε».

«Το PYD/YPG, συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας PKK, θα απομονωθεί», πρόσθεσε.

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Συνδρομή Πούτιν για Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε εξάλλου ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την συνδρομή του ώστε να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα συνεργαστεί με την Άγκυρα με στόχο την εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Δαμασκός θα τηρήσει εποικοδομητική στάση ως προς αυτό.

«Η επιρροή της Ρωσίας επί της συριακής κυβέρνησης είναι γνωστή… Είχαμε ένα αίτημα προς τον κ. Πούτιν για να διασφαλίσει την απάντηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην πρότασή μας. Θα ζητήσει ο κ. Πούτιν από τον Ασαντ να κάνει αυτό το βήμα; Το αφήνουμε στον χρόνο», είπε, σύμφωνα με το Reuters.