Skip to main content

Γεωργία: Σε κλίμα πόλωσης οι κρίσιμες κάλπες το Σάββατο. Διακυβεύεται το ευρωπαϊκό της μέλλον;

EPA/DAVID MDZINARISHVILI

Οι εκλογές στη Γεωργία αναγκάζουν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ ενός μέλλοντος με τη Ρωσία ή την Ευρώπη

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν χαρακτηριστεί ως η ψηφοφορία «μιας ζωής» που θα καθορίσει αν η χώρα θα κινηθεί προς τη Ρωσία ή τη Δύση.

Η ψηφοφορία του Σαββάτου παρακολουθείται στενά για το κατά πόσον το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» – το οποίο έχει μετατραπεί από μια ρητά φιλοδυτική ομάδα κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων της εξουσίας του σε μια σαφώς φιλορωσική τα τελευταία χρόνια – μπορεί να διατηρήσει την εξουσία, ή αν θα ανατραπεί από τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας θεωρούνται αναξιόπιστες, καθώς έχουν γενικά διεξαχθεί από ομάδες που τάσσονται υπέρ της αντιπολίτευσης ή της κυβέρνησης. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα κανένα από τα κόμματα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του και να χρειαστεί συνασπισμός.

Οι παρατηρητές της γεωργιανής πολιτικής λένε ότι οι εκλογές του Σαββάτου είναι μια κομβική στιγμή για μια χώρα που, όπως και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχει βρεθεί να τραβιέται μεταξύ ενός μέλλοντος ευθυγραμμισμένου με τη Ρωσία ή τη Δύση και όπου η πόλωση έχει γίνει έντονη.

Ευθυγράμμιση με τη Μόσχα

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γεωργιανού Ονείρου έχει θεσπίσει διάφορες πολιτικές τον τελευταίο καιρό, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, αντίθετα, την έχουν ευθυγραμμίσει με τη Μόσχα, με τη θέσπιση νόμων που οι επικριτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ως κατασταλτικούς νόμους που καταπνίγουν τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης, την κοινωνία των πολιτών και τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Η εισαγωγή ενός νόμου ρωσικού τύπου για την ξένη επιρροή τον Μάιο – και η βίαιη καταστολή από την αστυνομία των επακόλουθων διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου – ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και θεωρήθηκε ως το πιο προφανές παράδειγμα της διολίσθησης του Γεωργιανού ονείρου προς ένα στυλ διακυβέρνησης που μοιάζει με το Κρεμλίνο.

Η κυβέρνηση έχει έκτοτε διπλασιάσει τις αντιληπτές δυτικές επιρροές στην εσωτερική πολιτική, λέγοντας ότι θα επιδιώξει να απαγορεύσει όλες τις φιλοδυτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, εάν εξασφαλίσει συνταγματική πλειοψηφία στις εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου.

«Να μην πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία»

Παρά την ολοένα και πιο αντιδυτική ρητορική του, το Γεωργιανό Όνειρο επιμένει ότι εξακολουθεί να επιθυμεί την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ και οι προεκλογικές αφίσες του κόμματος φέρουν το λογότυπο του κόμματος μαζί με το σύμβολο της ΕΕ.

Ο ιδρυτής και de facto ηγέτης του κόμματος, ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ μόνο «με αξιοπρέπεια» και ότι δεν πρέπει να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, υπονοώντας μια μοίρα αντίστοιχη με της Ουκρανίας ή να επιβάλει κυρώσεις ή να βλάψει την οικονομία της στη διαδικασία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία, περίπου το 80%, του πληθυσμού της Γεωργίας υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, ενώ περίπου το 67% υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Γεωργίας σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που φαίνεται να έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτές τις φιλοδοξίες.

Σύγκρουση με Ουάσινγκτον και ΕΕ

Η αντιληπτή οπισθοδρόμηση της γεωργιανής κυβέρνησης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές την έχει φέρει σε άμεση σύγκρουση με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, και ως αποτέλεσμα έχουν θέσει εν αμφιβόλω τις ενταξιακές συνομιλίες της Τιφλίδας στην ΕΕ και τη χρηματοδότηση. Η Γεωργία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ μόλις τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες προειδοποίησαν αυτόν τον μήνα ότι «η δημοκρατία κινδυνεύει» στη Γεωργία και είπαν στο Γεωργιανό Όνειρο ότι πρέπει να «αποσύρει την αντιδημοκρατική νομοθεσία για να σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις του με την ΕΕ», ανέφερε μια δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα τον Οκτώβριο. .

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θεωρούν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές «καθοριστικές για τη μελλοντική δημοκρατική ανάπτυξη και γεωπολιτική επιλογή της Γεωργίας» και την ικανότητά της να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την υποψηφιότητά της ως κράτος μέλος της ΕΕ, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εν είδει δημοψηφίσματος

Οι αναλυτές έχουν περιγράψει ευρέως τις εκλογές της Γεωργίας ως δημοψήφισμα «υπέρ ή κατά της Ευρώπης», αλλά θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως ψήφος υπέρ ή κατά της παραμονής στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και των στενότερων γεωπολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Το φάντασμα του πρώην σοβιετικού επικυρίαρχου της Γεωργίας σίγουρα πλανάται πάνω από την ψηφοφορία, με τη Μόσχα να θεωρείται ότι έχει ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Γεωργιανό Όνειρο απέφυγε να ενταχθεί στις δυτικές και διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου και ο ιδρυτής του Ιβανισβίλι έθεσε τις εκλογές ως μια επιλογή μεταξύ ειρήνης και πολέμου, θεωρώντας τη Δύση ως ένα «κόμμα του παγκόσμιου πολέμου» που θα απορροφήσει τη Γεωργία σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, όπως είπε ότι έκανε με την Ουκρανία.