Skip to main content

Συνάντηση Μέτσολα – Μελόνι: Καμία χώρα μόνη της στο μεταναστευτικό

REUTERS/Remo Casilli

Το Μεσανατολικό και το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι - Μετσόλα

Συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είχε στη Ρώμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με επίκεντρο το μεταναστευτικό.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανάγκη εξεύρεσης κοινών λύσεων για τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη κι ότι καμία χώρα δεν μπορεί να είναι μόνη της μπροστά σε αυτήν την κρίση.

Κάνοντας μια εμφάνιση στο RaiUno, η κ. Μέτσολα μίλησε εκτενώς για τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών ηγετών – από το μεταναστευτικό, μέχρι την υποψηφιότητα Φίτο στην Κομισιόν.

«Είμαι πρόεδρος ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα και προσέθεσε: «θα ήθελα να συνεργαστώ με τις ενεργές δυνάμεις για να δώσω απαντήσεις στους ανθρώπους, στους αγρότες, στη βιομηχανία. Στο πνεύμα με το οποίο οικοδομήθηκε η ΕΕ από τον ντε Γκασπέρι, από τον Σπινέλι. Σε αυτό το πνεύμα πρέπει να βρούμε πλειοψηφίες αυτών που χτίζουν και όχι αυτών που καταστρέφουν».

«Για τη μετανάστευση πρέπει να προχωρήσουμε μαζί»

Η δήλωση προθέσεων είναι σαφής: πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη μετανάστευση, καμία χώρα – ούτε η Μάλτα ούτε η Ιταλία – δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη της, διότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι «ευρωπαϊκή πρόκληση».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανέφερε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες: «Το ψηφίσαμε και με τη βοήθεια των Ιταλών συναδέλφων μας. Περιέχει καινοτόμες λύσεις μετά από δεκαετίες αποκλεισμού, διότι προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα, δείχνει αποφασιστικότητα απέναντι σε όσους δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν, εγγυάται τον ασφαλή και γρήγορο επαναπατρισμό και αποδεικνύεται ισχυρό απέναντι στους διακινητές. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς».