Η Ρωσία παρείχε δεδομένα στόχευσης για τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και drones, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.
Όπως διατείνεται η αμερικανική εφημερίδα, η Μόσχα βοήθησε την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν να επιτεθεί σε μια σημαντική αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή.
Οι Χούθι, οι οποίοι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους στα τέλη του περασμένου έτους για τον πόλεμο της Γάζας, άρχισαν τελικά να χρησιμοποιούν ρωσικά δορυφορικά δεδομένα καθώς επέκτειναν τα πλήγματά τους, δήλωσαν στη WSJ ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα και δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άμυνας. Τα δεδομένα διαβιβάστηκαν μέσω μελών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, που ήταν ενσωματωμένοι στους Χούθι στην Υεμένη, είπε ένας από τους ανθρώπους.
«Η βοήθεια, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να υπονομεύσει τη δυτική οικονομική και πολιτική τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», σχολιάζει η εφημερίδα. «Η Ρωσία, σε αυτή την περίπτωση, υποστήριξε τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, τους οποίους οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ομάδα, καθώς πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων σε μια από τις πιο πολυταξιδεμένες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο», συμπληρώνει.
Στόχος η αστάθεια
Γενικότερα, η Ρωσία επιδίωξε να πυροδοτήσει την αστάθεια από τη Μέση Ανατολή έως την Ασία για να δημιουργήσει προβλήματα στις ΗΠΑ, σχολιάζουν αναλυτές. Η διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που προκλήθηκε από την περσινή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, έχει απορροφήσει πόρους και την προσοχή σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον προσπάθησε να επικεντρωθεί στις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.
«Για τη Ρωσία, οποιαδήποτε έξαρση οπουδήποτε είναι καλά νέα, γιατί απομακρύνει την προσοχή του κόσμου περισσότερο από την Ουκρανία και οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμεύσουν πόρους—συστήματα Patriot ή βλήματα πυροβολικού—και με τη Μέση Ανατολή στο παιχνίδι τα πράγματα δυσκολεύουν», εξήγησε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, think tank με έδρα το Βερολίνο.
Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ένας εκπρόσωπος των Χούθι αρνήθηκε να σχολιάσει.