Skip to main content

Ο Γάλλος που πόνταρε 28 εκατ. δολάρια σε νίκη του Τραμπ

REUTERS/Marco Bello

Δεν βρέθηκε κάτι παράτυπο ή ύποπτο στα στοιχήματά του - Η ανακοίνωση της Polymarket

Μια έντονη στροφή προς τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών Polymarket πυροδότησε διαδικασίες ελέγχου.

Τέσσερις λογαριασμοί είχαν δαπανήσει συνολικά πάνω από 28 εκατομμύρια δολάρια στοιχηματίζοντας σε νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Η Polymarket την Πέμπτη επιβεβαίωσε αυτό που υποψιάζονταν ορισμένοι ειδικοί: Και οι τέσσερις λογαριασμοί ελέγχονται από έναν μόνο trader. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση στο CNBC έκανε λόγο για «φάλαινα» – έτσι αποκαλούνται οι μεγαλοεπενδυτές – Γάλλο υπήκοο με «εκτεταμένη εμπειρία στον χώρο των αγορών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Η δήλωση ανέφερε ότι οι λογαριασμοί του trader χρηματοδοτήθηκαν από ένα «γνωστό κεντρικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων» με έδρα τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία επέμεινε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο trader προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις πιθανότητες του Τραμπ στην αγορά πολιτικών στοιχημάτων. Μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες τρίτων «μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπίσει καμία πληροφορία που να υποδηλώνει ότι αυτός ο χρήστης χειραγωγήθηκε ή προσπάθησε να χειραγωγήσει την αγορά», ξεκαθάρισε η Polymarket.

Οι τέσσερις λογαριασμοί — Fredi9999, Theo4, PrincessCaro και Michie — συγκαταλέγονται στους πέντε κορυφαίους της πλευράς υπέρ του Τραμπ στο στοίχημα της Polymarket για το ποιος θα κερδίσει την εκλογική μάχη για τον Λευκό Οίκο.

 Ο καίριος ρόλος των στοιχημάτων

Οι New York Times μετέδωσαν ότι η εταιρεία συνεργάστηκε με την εταιρεία ερευνών Nardello & Company. Ο έλεγχος στις συναλλαγές του Polymarket έρχεται καθώς οι αγορές πολιτικού στοιχήματος έχουν αναλάβει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον εκλογικό κύκλο του 2024.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν υποστηρίξει το διευρυνόμενο χάσμα πιθανοτήτων με την υποψήφια των Δημοκρατικών Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως απόδειξη ότι η υποστήριξη του Τραμπ αυξάνεται.

Η Polymarket στη δήλωση της Πέμπτης τόνισε ότι «οι αγορές προβλέψεων δεν είναι δημοσκοπήσεις – μετρούν την πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός παρά το ποσοστό των ανθρώπων που σκοπεύουν να προβούν σε μια ενέργεια όπως, σε αυτή την περίπτωση, να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών».

«Δυστυχώς, αυτή η θεμελιώδης παρεξήγηση είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης σχετικά με το Polymarket και άλλες πλατφόρμες προβλέψεων», σχολίασε η εταιρεία.