Skip to main content

Κομισιόν: Οι Επίτροποι απάντησαν σε γραπτές ερωτήσεις Ευρωβουλευτών και Επιτροπών – Στην τελική ευθεία για τις ακροάσεις

Alexandros Michailidis / SOOC

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν κατά την ακρόαση εάν οι ορισθέντες/είσες επίτροποι έχουν την ανεξαρτησία, τις δεξιότητες και την ευρωπαϊκή δέσμευση να υπηρετήσουν ως μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Υποβλήθηκαν -και απαντήθηκαν- οι γραπτές ερωτήσεις του Ευρωκοινοβουλίου στους υποψήφιους Επιτρόπους της Κομισιόν. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι ακροάσεις για τους νέους Επιτρόπους της Κομισιόν θα γίνουν 4-14 Νοεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους υποψήφιους και τις υποψήφιες επιτρόπους να εμφανιστούν σε ακροάσεις έγκρισης ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για τα χαρτοφυλάκια που προτείνεται να αναλάβουν.

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν κατά την ακρόαση εάν οι ορισθέντες/είσες επίτροποι έχουν την ανεξαρτησία, τις δεξιότητες και την ευρωπαϊκή δέσμευση να υπηρετήσουν ως μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η ακρόαση του Απόστολου Τζιτζικώστα για το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Η διαδικασία

Πριν από τις ακροάσεις η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου εξετάζει τις δηλώσεις συμφερόντων των υποψηφίων προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων οικονομικού χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να διεξαχθούν οι ακροάσεις. Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες οφείλουν επίσης να απαντήσουν σε γραπτές ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Πριν από κάθε ακρόαση έγκρισης δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων επιτρόπων, πληροφορίες για τα χαρτοφυλάκια που προτείνεται να αναλάβουν, καθώς και οι απαντήσεις τους στις γραπτές ερωτήσεις των επιτροπών.

Στις ακροάσεις έγκρισης οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες επίτροποι παρουσιάζουν τα προγράμματά τους και απαντούν σε προφορικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Οι ακροάσεις αυτές μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.

Μετά τις ακροάσεις οι πρόεδροι των επιτροπών μαζί με εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων αξιολογούν τους υποψήφιους και τις υποψήφιες επιτρόπους και συντάσσουν επιστολές αξιολόγησής τους. Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες επίτροποι μπορούν να κληθούν να απαντήσουν σε περισσότερες γραπτές ερωτήσεις ή να κληθούν σε νέα ακρόαση.

Αν η αξιολόγηση για κάποια υποψηφιότητα είναι αρνητική, το κράτος μέλος που την πρότεινε μπορεί, σε συνεργασία με τον ή την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να την αντικαταστήσει με άλλη. Κάθε νέος υποψήφιος ή νέα υποψήφια πρέπει να περάσει από όλα τα προπαρασκευαστικά στάδια και να υποβληθεί σε ακρόαση έγκρισης στο Κοινοβούλιο.

Στο τέλος της διαδικασίας η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών εξετάζει τις επιστολές αξιολόγησης και τις διαβιβάζει στη Διάσκεψη των Προέδρων, όργανο που αποτελείται από τον ή την πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες ή να κηρύξει τη λήξη της διαδικασίας των ακροάσεων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ακροάσεις έγκρισης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσκαλείται σε συζήτηση στην ολομέλεια, όπου παρουσιάζει το Σώμα των υποψηφίων επιτρόπων, καθώς και το πρόγραμμα που σκοπεύει να υλοποιήσει. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει επί της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύνολό της.

Το πρόγραμμα

programme_hearings_en

ΕΔΩ, πατώντας στο όνομα της/του Επιτρόπου μπορείτε να δείτε το βιογραφικό τους και τις απαντήσεις τους στις γραπτές ερωτήσεις.