Skip to main content

Ζιζέλ Πελικό: Οι βιαστές είναι εκείνοι που θα πρέπει να ντρέπονται

REUTERS/Manon Cruz

«Δεν είναι θάρρος. Είναι η αποφασιστικότητα να αλλάξουν τα πράγματα»

Η Ζιζέλ Πελικό, η 72χρονη που έχει υπάρξει θύμα βιασμού, δήλωσε στην δίκη που πραγματοποιείται στη νότια Γαλλία ότι είναι αποφασισμένη πως η δημοσιοποίηση της υπόθεσής της θα βοηθήσει άλλες γυναίκες και θα αλλάξει την κοινωνία.

Η υπόθεση της Πελικό έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Ο σύζυγός της, Ντομινίκ, έχει παραδεχτεί ότι προσκάλεσε δεκάδες αγνώστους επί σχεδόν 10 χρόνια στο σπίτι τους για να τη βιάσουν αφού την είχε ναρκώσει. Πενήντα άλλοι άνδρες δικάζονται επίσης, κατηγορούμενοι για τον βιασμό της.

Η Ζιζέλ Πελικό, με τη φωνή της να τρέμει συχνά από τη συγκίνηση, είπε στο δικαστήριο ότι καταστράφηκε από αυτό που της συνέβη. Είπε πόσο «απίστευτα βίαιο» ήταν για εκείνη το γεγονός ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους στη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου, είπαν ότι νόμιζαν ότι συμφώνησε στους βιασμούς ή ότι προσποιούταν ότι κοιμόταν.

«Αποφάσισα να μην ντρέπομαι, δεν έκανα τίποτα κακό», δήλωσε στο δικαστήριο της Αβινιόν η Ζιζέλ Πελικό, η οποία έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας.

Είπε ότι επέμεινε να διεξαχθεί η δίκη δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών, όπως συμβαίνει συχνά για την προστασία των θυμάτων βιασμού, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει άλλα θύματα βιασμού.

«Αυτοί (οι βιαστές) είναι εκείνοι που πρέπει να ντρέπονται», είπε, προσθέτοντας ότι το να προβληθούν κατά τη διάρκεια της δίκης βίντεο, τα οποία βιντεοσκόπησε ο σύζυγός της, με ορισμένους από τους βιασμούς της, ήταν «πολύ δύσκολο αλλά απαραίτητο».

«Δεν είναι μόνο δική μου μάχη»

«Δεν εκφράζω κακία ή μίσος, αλλά είμαι αποφασισμένη να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτή την κοινωνία», δήλωσε η Ζιζέλ Πελικό.

Διαμαρτυρίες έχουν οργανωθεί σε όλη τη Γαλλία για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Ζιζέλ Πελικό, με πολλές γυναίκες να εκφράζουν θαυμασμό για το θάρρος της.

«Δεν είναι θάρρος. Είναι η αποφασιστικότητα να αλλάξουν τα πράγματα», δήλωσε η ίδια. «Αυτή δεν είναι μόνο η δική μου μάχη, αλλά όλων των θυμάτων βιασμού».

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είπαν στο δικαστήριο ότι χειραγωγήθηκαν από τον Ντομινίκ Πελικό. Μόνο λίγοι παραδέχτηκαν ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό. Ορισμένοι ζήτησαν συγγνώμη.

«Ακούω αυτές τις συγγνώμες, αλλά δεν ακούγονται», είπε στο δικαστήριο. «Με το να ζητούν συγγνώμη, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους».

Λέγοντας ότι η προδοσία της εμπιστοσύνης της από τον σύζυγό της ήταν πέρα από κάθε μέτρο, η Gisele Pelicot είπε στο δικαστήριο: «Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς».

Νόμιζε ότι ήταν ο τέλειος σύζυγος, είπε στο δικαστήριο, πριν προσθέσει: «Η ζωή μου έχει πέσει στο κενό».