Skip to main content

«Δεν βάζουν μυαλό ποτέ» – Ποιους δείχνει ως δράστες της αιματηρής επίθεσης η Τουρκία

REUTERS/Stringer

Σε πέντε ανήλθαν οι νεκροί

Την ώρα που καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, τα βλέμματα της κυβέρνησης στρέφονται στο PKK.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ανέφερε ότι η επίθεση «πιθανότατα σχετίζεται με τις ενέργειες» του κουρδικού κόμματος.

«Η διαδικασία ταυτοποίησης και η αναζήτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων συνεχίζονται», είπε ο Αλί Γερλίκαγια, συμπληρώνοντας πως θεωρεί «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με το PKK.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ευθύνης του PKK. «Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα μας, εξαπολύοντας μια αποτρόπαιη και άνανδρη επίθεση», δήλωσε. «Δίνουμε πάντα στα καθάρματα του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν βάζουν μυαλό ποτέ. Δεν θα σταματήσουμε να τους κυνηγάμε έως ότου εξαλειφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Θα τους κάνουμε να υποφέρουν για αυτό που έκαναν», υποσχέθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Τουρκία: Πλήττει στόχους του PKK σε Συρία και Ιράκ ως «αντίποινα» για την επίθεση στην Άγκυρα

Η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει αντιμετωπίσει μια εξέγερση από εθνικούς Κούρδους που αγωνίζονται για το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Ένα από τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτό, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, έχει τεθεί εκτός νόμου ως τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους, αλλά ορισμένοι Κούρδοι θεωρούν μαχητές της ελευθερίας.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ένας σύμμαχος του Ερντογάν είπε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα μπορούσε να λάβει τον λόγο στο κοινοβούλιο εάν ανακοινώσει τον τερματισμό αυτού του πολέμου.

Πέντε οι νεκροί

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε πέντε, ενώ άλλοι 22 τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν στην επίθεση, προσθέτοντας ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν πλάνα με ένοπλους δράστες να εισέρχονται στο κτίριο της TUSAS.

«Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στην τοποθεσία TUSAS Ankara Kahramankazan», ανέφερε ο Γερλίκαγια.

Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα

Τα αίτια της έκρηξης και οι δράστες της επίθεσης παρέμειναν ασαφή. Καμία ομάδα δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας και ότι υπήρχαν όμηροι μέσα στο κτίριο, αν και οι αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν αυτό.

Ομοιότητες με την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023

«Ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι δράστες, ούτε και την ταυτότητά τους. Μπορούμε να πούμε ότι οι υποψίες στρέφονται προς τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και ίσως στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν ξέρουμε. Έχουν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες», ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ,.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η επίθεση μοιάζει πάρα πολύ με ανάλογη επίθεση που έγινε την 1η Οκτωβρίου πέρυσι στην έδρα, στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής Ασφάλειας και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Τουρκία, όπου και οι δύο δράστες είχαν έρθει με αυτοκίνητο. Ανατίναξαν τα εκρηκτικά. Ο ένας δράστης σκοτώθηκε γιατί ήταν επίθεση αυτοκτονίας, ο άλλος πάλι με πολεμικά όπλα είχε επιτεθεί στην πύλη. Την επίθεση εκείνη την είχε αναλάβει τότε το PKK».

Η δράση των τρομοκρατών

Παρότι αρχικά δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των τρομοκρατών και γινόταν αναφορά για τρεις ίσως και περισσότερους, πλέον όλα τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για δύο.

Οι δύο τρομοκράτες έφτασαν σε μια είσοδο του συγκροτήματος μέσα σε ένα ταξί, το οποίο είχαν κλέψει, με τον οδηγό ταξί να είναι ανάμεσα στους 4 νεκρούς. Μόλις βγήκαν άνοιξαν πυρ και κατευθυνθήκαν προς το συγκρότημα.

Reuters

Σημειώνεται ότι ακούστηκε έκρηξη στην είσοδο, πιθανότατα από πυροδότηση κάποιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Οι δύο τρομοκράτες έφεραν βαρύ οπλισμό και σακίδια που μπορεί να περιείχαν εκρηκτικά. Κάμερες ασφαλείας μάλιστα έχουν καταγράψει την είσοδο των δύο ενόπλων με το πρόσωπο του άνδρα να φαίνεται καθαρά.

Ερντογάν: Μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις οργανώσεις ατμομηχανών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που αποτελούν το σύμβολο του ιδανικού μας της «Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας».

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.

Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι προς την Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστία που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και πολυδιάσταση.

Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.

Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της TAI, την πηγή υπερηφάνειας της αμυντικής μας βιομηχανίας, και στο έθνος μας».