Skip to main content

Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες στην τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας

REUTERS/Stringer

Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα - Τα αίτια της έκρηξης και οι δράστες της επίθεσης παρέμειναν ασαφή

Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην έδρα της τουρκικής Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην περιοχή Καχραμανκαζάν στα περίχωρα της Άγκυρας άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και άλλους 14 τραυματίες.

Ο υπουργός Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν στην επίθεση, προσθέτοντας ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν πλάνα με ένοπλους δράστες να εισέρχονται στο κτίριο της TUSAS.

«Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στην τοποθεσία TUSAS Ankara Kahramankazan», ανέφερε ο Γερλίκαγια.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάσκεψη των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν, καταδίκασε την επίθεση και δέχθηκε τα συλλυπητήρια του Πούτιν. Το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν επίσης την επίθεση.

Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση.

Κ. Μητσοτάκης: Καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα

Τα αίτια της έκρηξης και οι δράστες της επίθεσης παρέμειναν ασαφή. Καμία ομάδα δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας και ότι υπήρχαν όμηροι μέσα στο κτίριο, αν και οι αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν αυτό.

Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στα καταφύγια

Μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπάλληλοι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο μεταφέρθηκαν από τις αρχές σε καταφύγια και δεν επετράπη σε κανέναν να φύγει για λίγες ώρες. Είπαν ότι οι εκρήξεις που άκουσαν μπορεί να σημειώθηκαν σε διαφορετικές εξόδους καθώς οι εργαζόμενοι αποχωρούσαν από την εργασία τους για την ημέρα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν αργότερα ότι είχε αρχίσει η εκκένωση του προσωπικού από την περιοχή του TUSAS και ότι τα λεωφορεία είχαν τη δυνατότητα να φύγουν καθώς η επιχείρηση είχε λήξει.

IHA (Ihlas News Agency) via REUTERS

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν εικόνες από μια κατεστραμμένη πύλη και πλάνα από ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα χώρο στάθμευσης, καθώς και επιτιθέμενους που έφεραν τουφέκια επίθεσης και σακίδια πλάτης καθώς εισέρχονταν στο κτίριο. Αργότερα έφτασαν ασθενοφόρα και ελικόπτερα.


Η TUSAS είναι ο μεγαλύτερος αεροδιαστημικός κατασκευαστής της Τουρκίας, που παράγει σήμερα ένα εκπαιδευτικό σκάφος, μαχητικά και πολιτικά ελικόπτερα, καθώς και αναπτύσσει το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, το KAAN. Ανήκει στο Ίδρυμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην κυβέρνηση και απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της συμμάχου της Τουρκίας.

Ερντογάν: Μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις οργανώσεις ατμομηχανών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που αποτελούν το σύμβολο του ιδανικού μας της «Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας».

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.

Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι προς την Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστία που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και πολυδιάσταση.

Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.

Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της TAI, την πηγή υπερηφάνειας της αμυντικής μας βιομηχανίας, και στο έθνος μας».