Δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έσκασε μια «βόμβα»: Διέρρευσαν δύο απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με ευαίσθητες πληροφορίες για το πώς το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ιράν.
Τα δύο έγγραφα διοχετεύθηκαν μάλιστα σε φιλο-ιρανικό ιστότοπο, για να πληροφορηθεί στα σίγουρα το καθεστώς της Τεχεράνης και προφανώς να λάβει τα μέτρα του!
Η ισραηλινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Jerusalem Post κατηγόρησε πάντως ανοικτά την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «διέρρευσε τα έγραφα στην ιρανική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία και τους στόχους της επιχείρησης»!
Πολιτικά, η διαρροή θέτει σε κίνδυνο τη συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, καθώς εκθέτει τη στρατιωτική στρατηγική του Τελ Αβίβ και θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από το Ιράν, επιδεινώνοντας τις περιφερειακές εντάσεις.
Στρατηγικά, η διαρροή των εγγράφων προσφέρει στο Ιράν ένα τακτικό πλεονέκτημα, καθώς του επιτρέπει να προβλέψει πιθανές ισραηλινές κινήσεις και να προετοιμάσει αντίμετρα, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων των δύο πλευρών. Επιπλέον, η διαρροή τέτοιων πληροφοριών σε μια τόσο λεπτή φάση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης αυξάνει τους κινδύνους κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
Σε κάθε περίπτωση, γράφει η έγκυρη αμερικανική ιστοσελίδα Axios, «η δημοσιοποίηση αυτών των απόρρητων πληροφοριών θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, καθώς και να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν διεξάγει βέβαια έρευνες για τον προσδιορισμό της πηγής της διαρροής, αλλά οι Ισραηλινοί επιμένουν πως έγινε σκόπιμα.
Ο φόβος των Δημοκρατικών
Το σίγουρο είναι ότι οι Δημοκρατικοί φοβούνται πως μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα οδηγούσε στα ύψη την τιμή του πετρελαίου και τον πληθωρισμό. Πολύ περισσότερο αν θα υπάρξει επιδρομή και στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί ακόμη και η παραμικρή κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, αυξάνοντας τη δυσαρέσκεια στους Αμερικανούς πολίτες και τις πιθανότητες εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» ενεργειακές πηγές.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εστιάζει πάνω απ’ όλα στην οικονομική πολιτική, καθώς στις δημοσκοπήσεις θεωρείται πιο αξιόπιστος από τη Χάρις στον τομέα της οικονομίας. Ο Τραμπ πλήττει σκληρά τους Δημοκρατικούς, κατηγορώντας τους ότι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον υψηλό πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια.
Ένα πετρελαϊκό σοκ την παραμονή των εκλογών θα παρουσιαζόταν πολιτικά από τον Τραμπ ως επιβεβαίωση αυτής της αφήγησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου «Κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις», στο Ιράν.
Φυσικά, δεν θα υπάρξει άμεση επίδραση στις τσέπες των Αμερικανών, αλλά οι αναφορές που κάνουν λόγο για κίνδυνο ενεργειακού σοκ σε περίπτωση επίθεσης από το Ισραήλ δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Επιπλέον, το να δοθεί ουσιαστικά το πράσινο φως στον Νετανιάχου για επιδρομές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις -όπως προτείνει ο στρατηγικός αναλυτής Έντουαρντ Λούτβακς Έντουαρντ Λούτβακ- θα πυροδοτούσε μια σειρά απρόβλεπτων κρίσεων, σε πολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο.
Να περιοριστεί η «φωτιά»
Πρωτααρχική προσοχή του διδύμου Μπάιντεν-Χάρις είναι να περιοριστεί η «φωτιά»που άναψε τις τελευταίες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή. Ήδη, ο Μπάιντεν έστειλε στη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ τον ειδικό απεσταλμένο του, Άμος Χοχστάιν, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, τουλάχιστον έως τις προεδρικές εκλογές.
Το Ισραήλ πάντως όχι μόνο δεν κάνει πίσω, συνεχίζοντας το μπαράζ βομβαρδισμών στον Λίβανο μέχρι τη Βηρυτό, αλλά θέτει και προκλητικούς όρους για να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός, απαιτώντας η ισραηλινή πολεμική αεροπορία του να έχει ελευθερία πτήσεων στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Διαβάστε επίσης
Ισραήλ: Επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, του επικρατέστερου διαδόχου του Νασράλα