Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Άντριι Κόστιν ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, μετά την έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας που αποκάλυψε ένα σύστημα διαφθοράς μεγάλης κλίμακας στο οποίο δεκάδες αξιωματούχοι φέρεται ότι έκαναν κατάχρηση της θέσης τους για να χαρακτηριστούν ανάπηροι και να αποφύγουν τη στράτευσή τους.
«Ανακαλύφθηκαν πολλές επαίσχυντες πράξεις κατάχρησης» στην εισαγγελία στην Ουκρανία, έγραψε ο Άντριι Κόστιν.
«Στην κατάσταση αυτή, θεωρώ ότι είναι σωστό να ανακοινώσω την παραίτησή μου», πρόσθεσε.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει ότι είχε συνεδρίαση του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας για το θέμα αυτό.
Αξιωματούχοι «διαφορετικών κρατικών οργάνων» δήλωσαν «πλασματικές αναπηρίες», ώστε να αποφύγουν τη στράτευσή τους, δήλωσε επικαλούμενος τα συμπεράσματα έρευνας των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU).
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχουν «προσωπικές ευθύνες» επικαλούμενος κυρίως τις ευθύνες του γενικού εισαγγελέα.
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η παραίτηση του Κόστιν θα έχει αντίκτυπο στις προσπάθειες της Ουκρανίας να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για την εισβολή της και τα επακόλουθα εγκλήματα πολέμου για τα οποία το Κίεβο, οι σύμμαχοί του και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορούν τη Μόσχα.
Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται έπειτα από σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν ιατρικοί αξιωματούχοι που κατηγορούνταν για την έκδοση πλαστών εγγράφων αναπηρίας κυρίως για να επιτρέπουν σε ανυπότακτους να ξεφύγουν από την επιστράτευση.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ανακάλυψαν «μεγάλης κλίμακας» σύστημα διαφθοράς στη στράτευση.
Το 2024, 64 υπεύθυνοι κρίθηκαν ύποπτοι για τις εγκληματικές αυτές πράξεις και άλλοι εννέα παραδέχτηκαν την ενοχή τους, σύμφωνα με τη SBU.
Σχεδόν 4.100 πιστοποιητικά αναπηρίας διαγράφηκαν γιατί βασίζονταν σε «πλαστά έγγραφα», εξήγησαν οι υπηρεσίες αυτές.
Υπεύθυνοι των ειδικών ιατρικών επιτροπών θεωρούνται ύποπτοι για την πώληση πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο σπίτι της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της περιφέρειας Χμελνίτσι, στη δυτική Ουκρανία. Παρόμοιες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιφέρειες.
Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι περισσότεροι από 50 εισαγγελείς της περιφέρειας Χμελνίτσι χαρακτηρίστηκαν ανάπηροι χάρη στις υπηρεσίες αυτής της αξιωματούχου, γεγονός που τους επέτρεψε να πάρουν πολύ υψηλές συντάξεις.
Καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ασχολείτο με τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στη χώρα του και με Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η παραίτηση του Κόστιν θα έχει αντίκτυπο στις προσπάθειες της Ουκρανίας να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για την εισβολή της και τα επακόλουθα εγκλήματα πολέμου για τα οποία το Κίεβο, οι σύμμαχοί του και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορούν τη Μόσχα.
Η Ουκρανία, που μαστίζεται από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δεσμεύτηκε να εντείνει την πάταξη των πρακτικών αυτών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο αρκετές ανάλογες υποθέσεις ξέσπασαν από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, κυρίως στο υπουργείο Άμυνας και στον στρατό, οι οποίες οδήγησαν στην αποπομπή και σε συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Δημόσια οργή για το σκάνδαλο
Το γραφείο του Κόστιν συγκλονίστηκε πρόσφατα από καταγγελίες ότι δεκάδες τοπικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εισαγγελέων, φέρεται να έκαναν κατάχρηση της θέσης τους για να αποκτήσουν καθεστώς αναπήρου.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια οργή για το σκάνδαλο, μετά τη δημοσίευση είδησης από Ουκρανό δημοσιογράφο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία 50 εισαγγελείς στη δυτική περιφέρεια περιφέρειας Χμελνίτσι είχαν καταγραφεί ως ανάπηροι. Στη συνέχεια, ο Κόστιν διέταξε έρευνα, η οποία ανακάλυψε ότι ο αριθμός των εισαγγελέων με αναπηρίες στην περιφέρεια αυτή ανερχόταν σε 61 και ότι 50 από αυτούς είχαν καταγραφεί ως ανάπηροι πριν από τον πόλεμο.
«Δεν είναι μόνο εισαγγελείς, παρεμπιπτόντως. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις προφανώς αδικαιολόγητης αναπηρίας μεταξύ των υπαλλήλων των τελωνείων, των εφοριών, στο σύστημα Ταμείου Συντάξεων και στις τοπικές διοικήσεις», είπε ο Ζελένσκι στη βραδινή του ομιλία.
Πηγή: ΑΜΠΕ