Skip to main content

Γραφείο Νετανιάχου: Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Μπλίνκεν τις θέσεις του για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας

EPA/CHAIM TZACH/Israeli Government Office

O πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη στάση του

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησε ένα «κυβερνητικό πλαίσιο» για τη Γάζα την «μετά τον πόλεμο» ημέρα, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν,  η οποία έγινε νωρίτερα σήμερα στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ισραηλινή ανακοίνωση δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η κυβερνητική δομή. Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να προβεί σε τέτοιο σχεδιασμό, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα βαλτώσει στη Γάζα εάν δεν το κάνει. Ο Νετανιάχου για μεγάλο μέρος του πολέμου απώθησε τέτοιες εκκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν εντελώς μάταιη όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα.

Ωστόσο, η πίεση των ΗΠΑ φαίνεται να έχει μετακινήσει σταδιακά την Ιερουσαλήμ, δεδομένου ότι το γραφείο του Νετανιάχου επισήμανε ότι συμπεριέλαβε το θέμα στη δήλωσή του για τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

Ακόμη, ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την πρόοδο των μαχών του Ισραήλ στη Γάζα και για τα βήματα που λαμβάνει για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους 101 ομήρους του.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε στον Μπλίνκεν την πεποίθησή του ότι η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ ότι «μπορεί να επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων, την επίτευξη των άλλων πολεμικών στόχων του Ισραήλ και το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα του πολέμου», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Στο επίκεντρο της ισραηλινής προσοχής το Ιράν

Στη συνέχεια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε «την ανάγκη και των δύο χωρών να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια» στην απειλή του Ιράν και ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ «στη μάχη κατά του ιρανικού άξονα του κακού και της τρομοκρατίας», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ισραηλινές διαρροές, ο Μπλίνκεν εξέφρασε το «σοκ» του για την «Ιρανική απόπειρα δολοφονίας μέσω της Χεζμπολάχ του πρωθυπουργού του Ισραήλ» σε επίθεση με drone στο σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν μια πολύ σοβαρή και άνευ προηγουμένου επίθεση.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη στάση του και υποστήριξε ότι η επίθεση με drone δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ο Νετανιάχου συνέχισε, απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν, λέγοντας  για τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στον Λίβανο «και την ανάγκη να δημιουργηθεί μια αλλαγή ασφάλειας και πολιτικής στον Βορρά που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιστρέψει τους κατοίκους του με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως «φιλική και παραγωγική», προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατ’ιδίαν, πριν βρεθούν μαζί με τα επιτελεία τους, μια συνάντηση που παρατάθηκε για δυόμισι ώρες.

Πηγή: Times of Israel