Skip to main content

Γιαχία Σινουάρ: Birkin ή όχι, η τσάντα που κρατούσε η σύζυγός του ενώ διέφευγαν – Τι εξηγούν τα Ελληνικά Hoaxes

IDF/X.com

«Προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας», είναι η πανάκριβη τσάντα  Birkin 40 Black Togo Gold Hardware, που φέρεται ότι κρατούσε η σύζυγος του νεκρού πλέον Γιαχία Σινουάρ σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η οικογένεια μαζί με τα παιδιά τους, προσπαθούσε να διαφύγει από τους Ισραηλινούς, μέσω των υπόγειων τούνελ της Χαμάς, στην Γάζα,μία ημέρα πριν την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, τα Ελληνικά Hoaxes, διαψεύδουν ότι η τσάντα της Αμπού Ζαμάρ, ήταν η -αξίας 32.000 δολαρίων- τσάντα του οίκου Hermes.

«Kάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» αναφέρουν τα Ελληνικά Hoaxes, που επιχειρεί να δείξει τις διαφορές.

Να σημειωθεί ότι το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός. Και σε αναρτήσεις τους αξιωματούχοι του IDF τόνιζαν ότι πρόκειται για τσάντα Birkin. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται:  

«Αρχικά σημειώνεται πως οι τσάντες τύπου Birkin διαθέτουν πάντα τη χαρακτηριστική κλειδαριά και το κούμπωμα, τα οποία στην εικόνα του αυθεντικού προϊόντος είναι πολύ εμφανής και ξεχωρίζουν λόγω χρώματος. Από τη φωτογραφία της γυναίκας, δεν μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα κάποιο τέτοιο υλικό που να υποδηλώνει ότι πρόκειται για πραγματική Birkin. Αν ήταν τέτοια, το υλικό από την κλειδαριά και το κούμπωμα θα γυάλιζε στη φωτογραφία, όμως αντ’ αυτού στο βίντεο διακρίνονται ξεκάθαρα δύο διπλά κάθετα μεταλλικά αξεσουάρ στο πάνω μέρος της τσάντας, στο σημείο ένωσης των λαβών με τον κύριο κορμό της τσάντας, τα οποία απουσιάζουν στην αυθεντική Birkin.

Οι τσάντες Birkin είναι γνωστές για το ορθογώνιο, δομημένο σχήμα τους. Η τσάντα της συζύγου του Sinwar φαίνεται μικρότερη και λιγότερο άκαμπτη, με λιγότερο εμφανές ορθογώνιο πλαίσιο. Οι αναλογίες της τσάντας της φαίνονται πιο καθημερινές και δεν έχουν αυτή την επίσημη σιλουέτα με γωνίες που έχει μια Birkin.

Τέλος, η εικονιζόμενη Birkin είναι κατασκευασμένη από δέρμα Togo, το οποίο έχει πολυτελή, βοτσαλωτή υφή, με επιφάνεια που δεν γυαλίζει, και φινίρισμα υψηλής ποιότητας. Αντίθετα, η τσάντα στο χέρι της συζύγου του Σινουάρ έχει μια εμφανώς πιο λεία, γυαλιστερή επιφάνεια, κάτι που είναι σύνηθες σε φθηνότερες, μη πολυτελείς τσάντες ή αντικείμενα από ψεύτικο δέρμα, δεν έχει δηλαδή την ξεχωριστή κοκκώδη υφή μιας αληθινής Birkin.

Όμως, ακόμη κι αν η τσάντα έμοιαζε αρκετά με την επώνυμη των 32.000 δολαρίων, και πάλι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για την αληθινή τσάντα, αφού οι τσάντες αυτές παραποιούνται εύκολα και οι απομιμήσεις αποτελούν ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο.

 Η φωτογραφία από το καταφύγιο

Σε συνέχεια των παραπάνω, ακόμη μία φωτογραφία διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία υποτίθεται ότι απεικονίζει μια συλλογή από τσάντες Hermés της συζύγου του Σινουάρ στο υπόγειο τούνελ που χρησιμοποιούταν ως καταφύγιο.

Αλλά αυθεντική φωτογραφία εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της ισραηλινής Jerusalem Post, με περιγραφή: Μια φωτογραφία από το τούνελ όπου έμενε ο Γιαχία Σινουάρ στην περιοχή Tel Sultan και εντοπίστηκε από τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ και τη Shin Bet, 19 Οκτωβρίου 2024.