Skip to main content

Υπηρεσία Ανάπτυξης του ΟΗΕ: Ο πόλεμος έχει οδηγήσει τη Γάζα πίσω στη δεκαετία του 1950

REUTERS/Stringer

Το επίπεδο φτώχειας στη Γάζα πλησιάζει το 100%, σύμφωνα με την έκθεση

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει οδηγήσει την παλαιστινιακή οικονομία στην καταστροφή και έχει αφήσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Γάζας σε φτώχεια, με τους δείκτες ποιότητας ζωής, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση, να έχουν οδηγήσει την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας 70 χρόνια πίσω, όπως αναφέρει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ξεκινώντας μια μελέτη για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, η Τσιτόσε Νογκούτσι του UNDP λέει ότι η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών – της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης – είναι τώρα 35% μικρότερη από ό, τι ήταν όταν η Χαμάς ξεκίνησε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πριν από ένα χρόνο , που οδηγεί στον πόλεμο.

Ειδικότερα, το επίπεδο φτώχειας στη Γάζα πλησιάζει τώρα το 100% ως αποτέλεσμα της αναταραχής, με την ανεργία τώρα στο 80%, λέει η Νογκούτσι.

«Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει άνευ προηγουμένου επίπεδα οπισθοδρομήσεων», λέει σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη. «Για τη Γάζα, αντιστροφή της ανάπτυξης κατά περίπου 70 χρόνια έως το 1955», δηλώνει.

Ακόμη και υπό τις βέλτιστες συνθήκες, με τη διεθνή βοήθεια να παραμένει στα σημερινά επίπεδα και να ρέει στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ανεμπόδιστα, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομική παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα, λέει.

Πηγή: Times of Israel