Skip to main content

Τραμπ: Στο 54% οι πιθανότητες επιστροφής στον Λευκό Οίκο – Πώς πήρε κεφάλι έναντι της Χάρις

Η Χάρις έχει πιθανότητες 74% να λάβει περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να κερδίσει

Για πρώτη φορά από τον Αύγουστο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το προβάδισμα έναντι της Κάμαλα Χάρις στο στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιεί ο Economist για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η τελευταία πρόβλεψη δίνει στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων πιθανότητες 54% να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο – με το ποσοστό να είναι κατά 6 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Όπως επισημαίνεται, αν και η εκλογική μάχη παραμένει «ντέρμπι», η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς την πλευρά του Τραμπ.

Τον τελευταίο μήνα οι εθνικές δημοσκοπήσεις έδειξαν σταθερό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο υποψηφίων. Αρχικά, όταν ανέλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Χάρις εξασφάλισε και καθαρό προβάδισμα 49% έναντι 45% του Τραμπ (κατά μέσο όρο) στις δημοσκοπήσεις. Ουσιαστικά πέτυχε να συσπειρώσει τη βάση των Δημοκρατικών, που είχε απογοητευτεί από την επιμονή του Τζο Μπάιντεν να παραμένει υποψήφιος, παρά τα εμφανή προβλήματα στην υγεία του. Ενώ όμως τα ποσοστά της Χάρις έμειναν αμετάβλητα, του Τραμπ ανέβηκαν στο 47%. Ορισμένες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν μάλιστα μπροστά.

Κερδίζει τη λαϊκή ψήφο, χάνει τους εκλέκτορες

Ο εφιάλτης που έζησε το 2016 η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να στοιχειώνει και την Κάμαλα Χάρις. Ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει 74% να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο (να λάβει δηλαδή σε πανεθνικό επίπεδο περισσότερες ψήφους και υψηλότερο ποσοστό), φαίνεται να χάνει τους εκλέκτορες, σύμφωνα με το μοντέλο του Economist. Οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Γουισκόνσιν, ενώ ο Τραμπ προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες σε Αριζόνα και Τζόρτζια.

Βάσει του μοντέλου του Economist η Χάρις χρειάζεται προβάδισμα τουλάχιστον 2,5 ποσοστιαίων μονάδων σε πανεθνικό επίπεδο για να κερδίσει και την πλειοψηφία των εκλεκτόρων. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η Κλίντον είχε προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων σε πανεθνικό επίπεδο (σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ), αλλά έχασε.