Skip to main content

Αϊτή: Νεκρές 2 γυναίκες μέσα στα σπίτια τους από επιθέσεις συμμοριών – 5.000 εκτοπισμένοι

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Πυρπολήθηκαν σπίτια και οχήματα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις συμμοριών στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς.

Λόγω των επιθέσεων στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η τοπική πολιτική προστασία.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με τη βία πάνοπλων ομάδων κακοποιών, ωστόσο η κλιμάκωσή της τους τελευταίους μήνες χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση.

Νεκρές 2 γυναίκες μέσα στα σπίτια τους

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δυο γυναίκες, ανάμεσά τους έγκυος οκτώ μηνών, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από συμμορίες που έχουν συνασπιστεί στη συμμαχία «Viv Ansanm» («Ζούμε μαζί») στη συνοικία Σολινό.

Δολοφονήθηκαν «στο εσωτερικό του σπιτιού τους», σύμφωνα με έκθεση της πολιτικής προστασίας, κατά την οποία πυρπολήθηκαν σπίτια και οχήματα.

Από τη 17η Οκτωβρίου, ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας μοιάζουν να έχουν μπει στο στόχαστρο συμμοριών.

Στις αρχές αυτού του μήνα, επίθεση συμμορίας στην κοινότητα Ποντ-Σοντέ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 109 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη 40.

Έπειτα από μερικούς μήνες σχετικής ηρεμίας, η συμμαχία «Viv Ansanm» πολλαπλασίασε τις επιθέσεις της τις τελευταίες ημέρες, παρά την παρουσία πολυεθνικής δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας για να υποστηριχθεί η αϊτινή αστυνομία, η οποία αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η αποστολή αυτή άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι στη χώρα που παραμένει βυθισμένη για χρόνια σε πολυδιάστατη κρίση, ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική.

Τουλάχιστον 3.661 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο στην Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η βία και η ανθρωπιστική κρίση έχουν αναγκάσει πάνω από 700.000 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP