Skip to main content

Γάζα: «Σοκαρισμένος» ο Παλαιστίνιος που ανακάλυψε ότι ο Σινουάρ δολοφονήθηκε στο σπίτι του

REUTERS/ISRAEL DEFENSE FORCES

O Τάχα φέρεται να αναγνώρισε το σπίτι που εκκένωσε τον Μάιο

Ο Παλαιστίνιος κάτοικος της Ράφα, Ασράφ Άμπο Τάχα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο οποίο εξοντώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, «σοκαρίστηκε» όταν ανακάλυψε ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης είχε χρησιμοποιήσει το σπίτι του, είπε στο BBC την Κυριακή.

Αφού είδε βίντεο με drone της εξάλειψης του Σινουάρ στην οδό Ιμπν Σενά στη Ράφα, στη νότια Γάζα, ο Τάχα φέρεται να αναγνώρισε το σπίτι που εκκένωσε τον Μάιο.

Η κόρη του Τάχα του είχε δείξει αρχικά το βίντεο, καθώς ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το σπίτι της οικογένειάς της, το οποίο αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ήμουν σαν ‘’ναι αυτό είναι το σπίτι μου’’ και είδα τις φωτογραφίες και εδώ σοκαρίστηκα», είπε ο Τάχα.

Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Χαμάς

Τα διεθνή μέσα είχαν προσπαθήσει να πιέσουν το Ισραήλ να μην εισέλθει στη Ράφα, παρά την ανακάλυψη δύο ομήρων και σημαντικής υποδομής της Χαμάς εκεί. Παρά την πίεση, οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στη Ράφα και εκκένωσαν τους κατοίκους που είχαν καταφύγει εκεί. Ήταν στη Ράφα που ο ισραηλινός στρατός θα ανακάλυπτε αργότερα τα δολοφονημένα πτώματα έξι ομήρων που εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς της Χαμάς.

Ενώ ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς σκοτώθηκε στο σπίτι του Τάχα, με τον άνδρα από τη Γάζα αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

«Ποτέ δεν είχαμε καμία σχέση εγώ και τα αδέρφια και οι γιοι μου με αυτό», είπε, εξηγώντας ότι δεν είχε ιδέα πώς ο Σινουάρ είχε καταλήξει εκεί.

Αν και δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πλήρως ότι το σπίτι του Τάχα είναι το ίδιο κτίριο στο οποίο σκοτώθηκε ο Σινουάρ, το BBC Verify βρήκε ότι οι εικόνες του Τάχα από τις καμάρες των παραθύρων του σπιτιού, τις εξωτερικές διακοσμήσεις στις πόρτες, τα ράφια και τις πολυθρόνες ταιριάζουν με αυτές από το βίντεο.

Το σπίτι, το οποίο ο Τάχα είπε ότι έχτισε μαζί με τα αδέρφια του, του κόστισε 200.000 NIS (περίπου 53.650 δολάρια), είπε.

«Αυτό που συνέβη, με έχει στεναχωρήσει πολύ, το σπίτι που έχτισα και όλα τα έξοδά μου έχουν εξανεμιστεί», είπε. «Μόνο ο Θεός μπορεί να μας αποζημιώσει», ανάφερε.

Ο Τάχα θρήνησε για πολλά από τα χαμένα υπάρχοντά του, τα οποία, όπως είπε, είχαν αγοράσει οι γονείς του και είχαν συναισθηματικό νόημα.

Με πληροφορίες από BBC, Jerusalem Post