Skip to main content

Γαλλία: Πρώτο κοινοβουλευτικό κρας τεστ για την κυβέρνηση Μπαρνιέ εν όψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού

REUTERS/Stephanie Lecocq

Αντιμέτωπη με την πρώτη της μεγάλη κοινοβουλευτική δοκιμασία θα βρεθεί η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία εν όψει της κατάθεσης του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 και της επ’ αυτού διαβούλευσης που θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Υπό την πίεση των αγορών αλλά και των Βρυξελλών, το σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει την εξοικονόμηση ποσού της τάξης των 60 δισ. ευρώ, που θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από την μείωση των κρατικών δαπανών και σε λιγότερο βαθμό από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Οι συσχετισμοί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Δεδομένης της έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και της διάστασης απόψεων μεταξύ των κομμάτων που θεωρητικά στηρίζουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ, η έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας δια της κοινοβουλευτικής οδού θεωρείται μάλλον ανέφικτη. Τούτου δοθέντος οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως για μια ακόμη φόρα, επι προεδρίας Μακρόν, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος το οποίο της παρέχει την δυνατότητα να νομοθετεί χωρίς να προαπαιτείται ψηφοφορία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Πρόταση μομφής;

Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα βρεθεί για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με πρόταση μομφής, η οποία για να εγκριθεί και να οδηγήσει στην πτώση της θα πρέπει να υπερψηφιστεί τόσο από την Ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, όσο και από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών των κομμάτων που μετέχουν στην συμπαράταξη των κομμάτων της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Τα αριστερά κόμματα της έχουν αφήσει να εννοηθεί πως προτίθενται να καταθέτουν πρόταση μορφής πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η επικεφαλής των ακροδεξιών βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση Μαρίν Λεπέν έχει αφήσει να εννοηθεί πως στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος της Τζορντάν Μπαρντελά δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί σε μεταγενέστερη φάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ