Skip to main content

Γαλλία: Το γραφείο του Μακρόν αρνείται ότι η απαγόρευση των ισραηλινών εταιρειών στην αμυντική έκθεση ισοδυναμεί με μποϊκοτάζ

REUTERS/Manon Cruz/Pool

Διαψεύδει το παλάτι των Ηλυσίων τα περί μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Εν μέσω ισραηλινής οργής για την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει σε εταιρείες του Ισραήλ να λάβουν μέρος σε μεγάλη ναυτική έκθεση όπλων, ένας αξιωματούχος του γραφείου του Μακρόν αρνείται ότι μποϊκοτάρονται ισραηλινές εταιρείες.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση να απαγορεύσουμε στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετέχουν — επιτρέποντας την πρόσβαση, επισκέψεις, πραγματοποιώντας συναντήσεις — σε εμπορικές εκθέσεις στη Γαλλία», λέει ένας αξιωματούχος στο παλάτι των Ηλυσίων. «Οι ισραηλινές εταιρείες που ενδιαφέρονται για αυτό θα μπορούν φυσικά να εισέλθουν στην έκθεση Euronaval. Δεν υπάρχει τίποτα στη θέση της γαλλικής κυβέρνησης που να μπορεί να ερμηνευθεί ως μποϊκοτάζ των ισραηλινών εταιρειών στο Euronaval».

Ακόμη, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι η υποστήριξη της Γαλλίας στο Ισραήλ και το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της «ήταν πάντα ξεκάθαρη και χωρίς εξαίρεση».

«Ωστόσο», εξηγεί ο ίδιος αξιωματούχος, «ενώ η γαλλική διπλωματία ζητά ξεκάθαρα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο – ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η κλιμάκωση και να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή – θα ήταν ασυνεπές να επιτραπεί οποιαδήποτε προώθηση των χρησιμοποιούμενων όπλων στη Γάζα και τον Λίβανο, που προκαλούν απαράδεκτες ζημιές στον άμαχο πληθυσμό».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «κάναμε σαφές στις ισραηλινές αρχές ότι η συμμετοχή των εταιρειών που δημιουργούν περίπτερα, πρέπει να αντανακλά αυτή την ισορροπία, η οποία είναι σύμφωνη με τη θέση της Γαλλίας. Επίσης, εταιρείες των οποίων ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται για επιθετικές επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο θα μπορούν φυσικά να στήσουν περίπτερα στην έκθεση».

Η Euronaval, διοργανώτρια της έκθεσης 4-7 Νοεμβρίου, ανάφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα ότι η γαλλική κυβέρνηση την ενημέρωσε πως οι ισραηλινές αντιπροσωπείες δεν επιτρέπεται να εκθέσουν περίπτερα ή εξοπλισμό, αλλά θα μπορούσαν να παρευρεθούν στην εμπορική έκθεση. Η απόφαση επηρέασε επτά εταιρείες, σημείωσε.